Soud byl oboustranná šavle. Babiš má teď výbušný granát, říká marketingový expert Klempíř

Andrej Babiš (ANO) měl celou dobu pravdu, jeho soupeři lhali. Tohle je podle marketingového odborníka Oty Klempíře podprahový vzkaz, který letí pouhý týden před prezidentskými volbami od pražského městského soudu směrem k voličům. Pro boj o Hrad to může být hodně důležité. „Jeden známý mi v pondělí ráno napsal: ‚Hele, k těm volbám už teď asi nemusíme, co?‘“ popisuje Klempíř. Hned ale dodává, že jde o nadsázku. Velké představení podle něj teprve začíná.

Co může pondělní osvobozující rozsudek v Babišově kauze znamenat pro prezidentské volby?
Použiju oblíbené slovo Petra Fialy (ODS): Je to signál. Tento rozsudek vysílá jasný signál, že Andrej Babiš je nevinný. Má rázem nabito na argumenty typu: „Polistopadový kartel mě chtěl dostat z politiky, já jsem ale nevinný. Starám se o lidi, jenom o lidi.“ Teď dostal razítko na to, že měl pravdu, zatímco ostatní lhali. Takže zničehonic drží v ruce výbušný granát. Otázka je, kam ho hodí.

Váš tip? Může mu to vyhrát volby?
Každopádně mu to velice pomůže. Tenhle soud byl oboustranná šavle. Kdyby Babiše odsoudili, jen by dokola opakoval: „Jsem nespravedlivá oběť systému, ušili to na mě.“ Ale když ho osvobodili, úplně rozkvete: „Jsem nevinný, pravdomluvný člověk bez bázně a hany.“ Co to udělá s voliči? Rozhodně mu to pomůže.

Nejsou ale jeho voliči naladěni tak, že by mu neuškodilo ani to, pokud by jej soud odsoudil?
Nezapomínejme na jednu třetinu váhajících voličů... Tím spíš, že v nadcházejících volbách rozhodnou i jiné faktory. Já si třeba samozřejmě přeju, aby jednou byla českou prezidentkou žena. Jenže v posledních dnech se mimo jiné ukazuje i to, že máme dosti šovinistickou a misogynskou společnost, které je bližší mužské prostředí. Pochopitelně tím nechci říct, aby se Nerudová vzdávala. Vůbec. Naopak. Jen ať přisolí... Ale tendence je v téhle republice jasná. A i tohle může sehrát roli.

Babišovi voliči už nějakou dobu reptali: „To je ale náhoda, že má soud rozhodnout týden před volbami. Bojíte se ho. A tohle je jediná cesta, jak ho můžete porazit.“ Není ale načasování soudu najednou naopak Babišovou obrovskou výhodou?
Jistě, z jeho pohledu je to naprosto geniální timing. Navíc – fakt nevěřte tomu, že by jeho tým neměl připraven i plán B. S kolegy, kteří nepropadají zbytečným emocím, jsme se bavili o úrovni jednotlivých kampaní. A všichni jsme se shodli, že Babišova předvolební strategie je naprosto bezchybná. Jeho odpůrcům se to bude špatně poslouchat, ale je to tak. Kdyby do teď chodil do debat, mohl by jen ztratit. Proč by to dělal? Kvůli soupeřům? Stačilo se podívat na nedělní superdebatu na České televizi.

Jak to myslíte?
Kromě Pavla a Nerudové jsem tam neviděl žádné opravdové kandidáty na prezidenta. Z historického pohledu jsme na Hradě měli samé lidi, kteří se nelekli. Masaryka, ale i Gottwalda, Svobodu, dokonce i Gustíka Husáka, který možná vypadal nanicovatě, ale za své postoje svého času seděl. Všichni to byli vlastně tvrďáci s odhodláním. S nápřahem: „Já budu prezidentem, já to tady povedu!“ To samé určitě platilo i o Havlovi, Klausovi, Zemanovi – nikdo z nich nebyl žádné máslo. Zato dnešní kandidáti? Podle zmíněné nedělní debaty bylo vidět, že kromě Pavla a Nerudové jen hrají své naučené role. Odhodlání a vůle být prezidentem byla u nich na první pohled přebita trémou. Oni přece nemají co mít trému! Nemají se co zasekávat, hledat slova! Mají místo toho posílat jasný vzkaz: „Já jsem prezident, já to pohrnu. Nazdar.“ Protože přesně takový člověk to vyhraje.

Třeba zrovna Babiš není člověk, který by vypadal dvakrát ztrémovaně. Co teď máme od něj v klíčovém týdnu očekávat? Frontální ofenzivu?
Zdůrazňuju: Bavíme se jenom o mých dohadech. O ničem větším. Osobně to ale vidím tak, že on sám je frontální ofenziva. Ráno vstane a už ji má… Zatímco ti druzí? Před chvílí jsem se podíval na sociální sítě a musel jsem se smát. Každý druhý je teď Brouk Pytlík, kterému je jasné, komu pomůže Středulovo odstoupení. Všichni se vzájemně osočují, překřikují. Nesmysl… Chápu, že Brouci Pytlíci nemají na víc než se hádat o voličské překryvy, tajemství úspěchu ovšem podle mě tkví v něčem úplně jiném, než jsou překryvy voličských skupin.

V čem?
V osobnosti.

Takže se vracíme k tomu, že prezidentské volby 2023 byly rozhodnuty 9. ledna v devět ráno, když soudce Šott osvobodil Babiše?
Rozhodnuto ještě není. Pořád ještě nevíme, co má generál Pavel v zásobě. Co má v zásobě Nerudová. Oba představují těžké váhy, silný kalibr. Všichni tři jsou prakticky nastejno, volby může vyhrát kdokoliv z nich. Tak si to tedy rozdají. Ano, Babiš má momentálně výhodu, protože je nevinný. Jedni teď budou tvrdit: „Vidíš? On nebude takovej, jak se o něm říkalo. On bude dobrej…“ Ale taky to může dopadnout obráceně. Jiné to totiž může naopak přesvědčit o odlišné pravdě: „To víš, že jo… Uplatil jsi soudce, ale na mě to neplatí…“ Zákoutí mysli lidí jsou tajemná, těžko je můžeme dopředu odhadnout.

Měli by teď Babišovi soupeři na rozhodnutí soudu nějak mazaně reagovat, nebo se tomuto tématu spíš co možná nejvíce vyhýbat?
Ať se tomu nevyhýbají. Ale ať si své reakce pečlivě připraví. Nastává totiž čas na fatální chybu.

Co může být pár dnů před volbami fatální chybou?
Osočení soudce. Osočení Babiše, že někoho uplatil. Osočení státu; jako to před časem udělal Janeček. Teď musíte vyjádřit respekt nezávislému soudu. Osobně klidně můžete přiznat, že vás takové vyústění mrzí. Ale hned dodat, že výsledek respektujete. Vždyť si před tím všichni pochvalovali: „No jo, soudce Šott, ten je tvrdej. Ten to Babišovi nedaruje.“ A teď by ti samí lidé měli mluvit o ovlivněném soudu? Ne. Jako kandidát na prezidenta se nesmíte nechat ovládat emocemi. Jako nejvyšší představitel státu se dostanete do situací, které budou přímo vybízet k tomu, abyste vybouchnul, zareagoval hystericky, případně depresivně. Ale to v téhle roli prostě nesmíte. Jako prezident to vždycky musíte uhrát s noblesou, chytrostí a láskou k lidem.

Čili až teď přijde Babiš do předvolební debaty, i jeho největší odpůrce mu prostě musí podat ruku.
No jistě. Musí! Něco jiného by bylo pouhé gesto pubertálního vzdoru. A nemuselo by se vyplatit. Mějme na paměti, že se právě teď řítíme do finiše. Teď se to teprve rozjíždí. Budeme svědky velkého představení. Jak zpívali Pink Floydi: Great Gig In the Sky. Každé chybné slovo může kandidáta přijít draho. A to, jak se kdo nyní postaví k Babišovi, může být bodem zlomu. Uvidíme, co zabere. Každopádně mu všechno hraje do noty. Do jediné společné předvolební debaty, ke které svolil, přijde jako král.

Tagy: