Babiš mě překvapil. Ukázal se jako člověk, který nechce bojovat, tvrdí prezident

Expremiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 19.12.2021

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) by podle Miloše Zemana byl dobrým kandidátem na příští hlavu státu. Prezident to uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Přesto jej prý nepříjemně překvapil tím, že po sněmovních volbách odmítl přijmout pověření k sestavení vlády. Projevil se tak jako člověk, který nechce bojovat a předčasně rezignuje.

„Andrej Babiš mě překvapil. Já bych dostál svému slibu a jmenoval bych premiérem vítěze voleb, tedy právě jeho. On veřejně prohlásil, že to nereflektuje, tak jsem jmenoval toho, kdo byl druhý na pásce, tedy pana Fialu. Babiš bude dobrý kandidát na prezidenta, o tom nepochybuji. Na druhou stranu se ukázal jako člověk, který nechce bojovat a předčasně rezignoval,“ řekl.

Prezident mluvil také o tom, jak se chystá na svůj poslední rok v úřadě. Kvůli svému zdraví bude muset vynechat zahraniční cesty. „Náplň prezidenta je z 95 procent rutinní akce a zbytek práce jsou tyhle výjimečné situace jako jmenování vlády. Můj poslední rok voleb bude naplněn rutinní prací. Pan profesor Zaoral mi zakázal létání, takže se nepodívám do Izraele ani do Číny. Bude to z mého hlediska trochu nudný rok,“ sdělila hlava státu.

Zároveň se však těší na nadcházející prezidentské klání. O příštím prezidentovi se bude rozhodovat v lednu 2023. „Budu s potěšením sledovat, jestli ve volbách zvítězí nudný nebo provokativní kandidát,“ uvedl.

Je dobře, že Švejdar skončil

Veřejností v posledních dnech rezonovalo také rozhodnutí policejního prezidenta Jana Švejdara, který rezignoval na svou funkci. Zeman sdělil, že o tom hovořil s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Ze Švejdarova rozhodnutí má radost, kvůli jeho názoru na povinné očkování.

„My jsme o tom mluvili s tehdy ještě budoucím ministrem vnitra, neměl jsem proti tomu žádné námitky. Jestliže policejní prezident prohlásí, že v případě povinného očkování policistů by od policie odešlo 10 tisíc policistů, přestože neočkovaných je tam 7 tisíc lidí, tak za prvé neumí počítat a za druhé se dopouští šíření poplašené zprávy. Tento výrok v mých očích policejního prezidenta odepsal,“ řekl Zeman.

Tagy:
Andrej Babiš Miloš Zeman Vít Rakušan Partie Partie Terezie Tománkové Jan Švejdar