Babiš odstoupení Středuly nechápe. Sám přitom na tomto kroku nejvíc vydělá, míní experti

Nedělní odstoupení šéfa odborů Josefa Středuly z prezidentské volby prospěje nejvíc předsedovi ANO Andreji Babišovi. Shodli se na tom oslovení experti. Středula během svého prohlášení svým podporovatelům doporučil, aby volili ekonomku Danuši Nerudovou.

„Kdokoli, kdo vstupujte do prezidentské kandidatury, musí vždy počítat i s takovou variantou. Finální rozhodnutí uzrálo ze soboty na neděli. I s mým týmem jsme to projednávali až v průběhu nedělního dne,“ prozradil Středula, který v neděli oznámil, že se nebude ucházet o hlasy voličů v prezidentské volbě.

Boj o Hrad vzdal prý kvůli výsledkům průzkumů. „Dávají najevo, že jsou mezi třemi favority dva lidé, kteří nesmí být na prezidentském stolci. Mají totiž temnou komunistickou minulost – jeden je udavač, který byl agentem StB (Andrej Babiš, pozn. red.), druhý vojenský rozvědčík (Petr Pavel, pozn. red.),“ popsal Středula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Otázkou však je, zda lidé, kteří chtěli volit Středulu, skutečně budou jeho doporučení naslouchat. Šéf ČMKOS míval v předvolebních průzkumech kolem tří procent. „Část jeho potenciálních voličů zůstane sedět doma a nepůjde k volbám. Další půjdou k těm třem hlavním favoritům (Pavel, Babiš, Nerudová; pozn. red.). Z nich pravděpodobně nejvíce lidí podpoří Andreje Babiše,“ předpověděl ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

S tím souhlasil také politolog Jan Kubáček: „Když se podíváme na sociologický profil jeho voličů, dá se očekávat, že většina z nich přejde k Andreji Babišovi. Pouze část se poohlédne jinde. Podpora bude dále rozdělena i mezi Petra Pavla a Danuši Nerudovou.“

Andreje Babiše odstoupení Středuly podle jeho slov překvapilo a šokovalo. „Vůbec tomu nerozumím, proč to udělal. Myslím, že zklamal i své podporovatele,“ prohlásil expremiér. Pravdou je, že šéf odborů pod svým příspěvkem na Facebooku čelí poměrně ostré kritice svých příznivců.

Nerudová krok ocenila

„Pane Středulo, pro mě jste skončil. Stydím se, že jsem vám pomohl sbírat podpisy,“ uvedl jeden z nich. „Podpora Nerudové je snad ještě větší zklamání než to odstoupení,“ přidal se další. Fanoušci Nerudové i další lidé naopak krok Středuly považují za odvážné gesto.

„Velmi si vážím kroku Josefa Středuly a děkuji za něj. Dokážu si představit, že to po téměř roční kampani nebylo nic jednoduchého. Pane Středulo, beru to jako velký závazek a udělám maximum pro to, aby u mě i vaši voliči našli při volbě prezidenta zastoupení. Oba máme sociální cítění,“ vzkázala Nerudová.

Naopak kriticky se vůči Středulovi vyjádřil Petr Pavel: „Vnímám toto rozhodnutí jako pokrytecké. Pan Středula ještě v prosinci říkal, že rozhodně neodstoupí, protože by tím posílil Andreje Babiše. Teď právě tohle udělal. Myslím, že by nás to mělo mobilizovat k tomu, abychom k volbám přišli a Andreje Babiše k vítězství nepustili.“

O tom, že by Středulovi voliči šli hlasovat pro Nerudovou, nejsou přesvědčeni ani další prezidentští kandidáti. Nicméně podle agentury STEM/MARK má verdikt soudu, tedy nepravomocný rozsudek o jeho nevině, na kampaň Andreje Babiše mnohem větší dopad než nedělní odstoupení Josefa Středuly z prezidentské volby.

Tagy: