KOMENTÁŘ: Bída emocionálních antibabišovců a šrapnel v prezidentské volbě

Prolhaný populista, nemorální estébák, nebezpečí pro demokracii. Část politiků, novinářů a aktivistů Andreje Babiše odsoudila už dávno. Rozsudek Městského soudu v Praze v kauze Čapí hnízdo měl být čtyři dny před zahájením prezidentských voleb završením příběhu s morálním ponaučením. Nestalo se. I když proti Babišovi můžeme mít tisíc výhrad, tohle (alespoň dočasně) vyhrál nejen po právní stránce. Jak se s tím ale mají psychicky vyrovnat lidé, kteří politiku i právo sledují pouze přes své pocity?

Kauza Čapí hnízdo (sporná dotace je už z přelomu let 2007 a 2008) provází Andreje Babiše po celou dobu jeho politické kariéry. Spolu se spoluprací s StB jde o dva hlavní pilíře, na nichž stojí antibabišovské vyprávění na české politicko-mediální scéně. Jeho „přirozeným“ pokračováním je mimo jiné vylučování hnutí ANO ze „slušné společnosti“ a rozdělování politické scény na demokratickou a nedemokratickou část.

Posledních pár měsíců se ale celá konstrukce poněkud otřásá, stává se nedůvěryhodnou. A to hned ze třech důvodů. Za prvé, pokud by platilo, že je ANO nedemokratickou, nebezpečnou divizí Agrofertu, nemohly by s ním „demokratické“ strany bez mrknutí oka tvořit koalice na radnicích velké části měst po celé republice včetně například Brna a zřejmě i Prahy.

Za druhé, přinejmenším těm, kdo stojí za generálem Pavlem, už logicky nemůže vadit Babišova minulost. Zatímco Babiš byl členem KSČ a podle slovenského soudu spolupracovníkem StB, Pavel byl rovněž členem KSČ (dokonce šéfem Základní organizace) a školil se na zpravodajce předurčeného v barvách Varšavské smlouvy bojovat s NATO. Po listopadu oba komunistické ideály okamžitě opustili a dali se na kariéru v novém režimu. Velmi podobný příběh. Mimochodem, jak ukázaly i průzkumy, moc lidí tohle už nezajímá.

A do třetice je tu pondělní osvobozující verdikt soudu. Reakce nejzarputilejších Babišových bijců na sociálních sítích zhruba odpovídaly známým pěti fázím smutku dle modelu psycholožky Küblerové-Rossové: popírání, agrese, smlouvání, deprese a smíření. Zřejmě nepochopili, že soud (naštěstí) nerozhoduje o morální integritě obžalovaného ani o jeho vhodnosti do té či oné funkce, ale prostě jen o tom, zda došlo, nebo nedošlo k trestnému činu.

Díky soudu a také odstoupení šéfa odborů Josefa Středuly, jediného představitele tradiční levice, má teď Babiš ideální pozici před volebním finišem. Středula sice poněkud překvapivě rezignoval ve prospěch ekonomky Danuše Nerudové, reálným důsledkem však je, že Babiš (s Jaroslavem Baštou z SPD) zůstává jediným jasně protivládním kandidátem. Dá se očekávat, že v prvním kole se hlasy původně zvažované pro Středulu, což zřejmě nebudou zrovna fanoušci současné vlády, přelijí spíš k Babišovi, než ke koalicí Spolu podpořené Nerudové.

Vítězství u soudu Babišovi sice masivní přísun nových voličů zřejmě nezajistí – ti, kdo ho nesnášeli před pondělkem, budou ho nenávidět dál a skalní voliče šéfa ANO by ani opačný verdikt soudu zřejmě nezviklal. Na druhé straně, jak plyne z průzkumů, pořád je tu značná část nerozhodných. Například podle aktuálních dat STEM pro CNN Prima NEWS si svou volbou není jistá čtvrtina dotázaných.

Jejich hlasy rozhodnou samotnou volbu, tedy druhé kolo, do něhož se Babiš podle průzkumů téměř jistě dostane. Záleží teď na umu Babiše a jeho poradců, jak se jim podaří „odehrát“ před voliči marketingové sdělení, že byl šéf ANO šest let nespravedlivě stíhán, a že je to stejně účelové i v dalších kauzách, jako je například francouzské vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz.

U Babiše pochopitelně přes pondělní soud není všechno „křišťálově čisté“, abychom použili výraz někdejšího premiéra Stanislava Grosse. Kromě kauz lze lidumilně se tvářícího oligarchu kritizovat za ledacos. Počínaje údajným vykořisťováním zaměstnanců Agrofertu, přes chaotické kroky jeho vlády až po trapnou neznalost učiva základní školy. Babiš teď není o nic lepší ani horší politik, než byl.

Ve finiši volební kampaně má však velkou výhodu – i díky tomu, že byla kauza Čapí hnízdo povýšena na jeho hlavní problém. O co většího vtěleného ďábla z Babiše někteří dělali, o to vyšší je teď šance, že po soudu vyhraje i boj o Hrad.

Tagy: