Babiš pohořel před školáky. Neznal Švejka, popletl planety Sluneční soustavy i kraví žaludky

Kolik má kráva žaludků a jak se jmenuje nejslavnější dílo Jaroslava Haška? Otázky školáků se staly pro expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO) příliš velkým oříškem k rozlousknutí. V pořadu K tabuli! se ve třídě plné dětí pořádně zapotil – na funkci kravích žaludků odpověděl, že slouží třeba k výrobě mléka, ve výčtu planet Sluneční soustavy zase zapletl Měsíc. Redakci CNN Prima NEWS pak sdělil, že si Haškovo dílo o Švejkovi už koupil a přečte si ho během Vánoc.

V zábavním pořadu televize Prima nastoupil Babiš před třídní tabulí a musel čelit triviálním i záludným otázkám zvídavých školáků. Jak ale vyšlo najevo, nepříliš úspěšně. „Nejslavnější dílo Jaroslava Haška? To nevím,“ přiznal bývalý předseda vlády za hnutí ANO a současný uchazeč o Pražský hrad.

O nic lépe si nevedl ani u dalších otázek. Děti například zajímalo, zda ví, kolik žaludků má kráva a jak se jmenují. „Strašně moc, to nevím. Na trávení. Na výrobu mléka asi,“ řekl nejistě Babiš, který přitom dlouhé roky působil v agroprůmyslu a měl pod sebou i mlékárny.

„Co je napsáno na oponě Národního divadla a co to znamená?“ zněla další otázka od dětí. „To teda nevím. My jsme zrekonstruovali Národní muzeum a Státní operu. Můžeš mi to připomenout,“ uznal Babiš další porážku. Na dotaz, zda zná významná díla Karla Čapka, se zmohl alespoň na Válku s mloky.

Následně měl expremiér vyjmenovat planety Sluneční soustavy. „Měsíc, Mars, Pluto, Saturn… co je tam ještě... Slunce,“ popletl Babiš pořadí i samotná vesmírná tělesa. V pořadu mimo jiné ukazoval dětem své propagační knížky, které rozdával během předvolebních kampaní.

Ke svému nepříliš slavnému vystoupení se Babiš nakonec vyjádřil se slovy, že měl trému. „Ano, neznám všechno a měl jsem okno, protože jsem nestál 50 let před tabuli. Ale poslušně hlásím, že mám plán na víkend a koupil jsem si Švejka. A protože jsem urputný, o Vánocích ho přečtu,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS. O chvíli později přidal také fotografii s knihou Jaroslava Haška, na kterou si před školáky nevzpomněl.

Video z pořadu televize Prima se stalo hitem sociálních sítí. Z Babiše si vystřelil i jeden z jeho hlavních prezidentských oponentů Petr Pavel. „Slibuji, že pokud Andrej Babiš půjde do debat, nebudu se ptát na Sluneční soustavu,“ zaglosoval na sociálních sítích. Sám se rovněž objevil v pořadu K tabuli!, stejně jako kandidáti Danuše Nerudová či Josef Středula. I oni museli ve třídě čelit otázkám od žáků.

Nerudovou děti překvapily kvízem, kdy měla rodačka z Brna překládat brněnský hantec. I když většinou odpovídala správně, nevěděla například, co jsou augle (brýle) či retych (záchod). Prezidetská kandidátka se také příliš nevyzná v pražském metru. Na otázku, jaké jsou konečné stanice metra C, odpověděla, že Háje a Hlubočepy. Správná odpověď ovšem je: Háje a Letňany.

Pavla zase žáci nachytali na pravidle o přednosti násobení před čítáním. Bývalý šéf vojenského výboru NATO odpověděl chybně na otázku, kolik je 2 + 2 x 3. Pavel si myslel, že 12. Správnou odpovědí je však 8.

Děti zkoušely nejen vědomosti prezidentských kandidátů, hojně se rovněž ptaly na jejich dosavadní kariéru i vzpomínky z dětství. V případě Babiše se zajímaly mimo jiné o jeho působení na nejvyšších politických postech.

Tagy: