Nerudová: Milosti bych udělovala jako Klaus. Vyznamenání bych dala Mašínům, Zemanovi ne

Už za necelý měsíc si Češi zvolí nového prezidenta. Jedním z hlavních favoritů je ekonomka Danuše Nerudová. Ta v pořadu 360° na CNN Prima NEWS mimo jiné řekla, že by jako prezidentka udělila státní vyznamenání skupině bratří Mašínů, naopak Miloši Zemanovi ne. K milostem by pak podle svých slov přistupovala podobným stylem jako exprezident Václav Klaus. Pro plošnou amnestii bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně v současné chvíli nevidí důvod.

„Nemyslím si, že by tu byl nyní důvod pro vyhlášení všeobecné amnestie. Chápala jsem to v 90. letech. Prezidentské milosti bych využívala v souladu s Ústavou. Udělovala bych je výjimečně z humanitárních důvodů. Nezpochybňovala bych při tom ale pravomocné rozhodnutí soudu,“ řekla Nerudová ve vysílání CNN Prima NEWS.

V případě udělování milostí by chtěla navázat na styl exprezidenta Václava Klause. Ten měl na třídění žádostí speciální expertní tým, který je vyhodnocoval. Až poté některé z nich případně mířily k němu na stůl.

„Tímto přístupem pak žádosti mohly být posuzovány velmi objektivně. V tomto bych na Václava Klause navázala,“ doplnila Nerudová, která má jinak s Klausem výrazné neshody. Ve veřejném prostoru si navzájem vyměňují štiplavé poznámky. Klaus například před časem uvedl, že by Nerudová jako profesorka u něj nezískala ani zápočet. Někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně pak kontrovala, že by u ní exprezident také neuspěl, a to postoji ke změně klimatu.

Nerudová rovněž v pořadu 360° prozradila, zda by si podle ní prezident Miloš Zeman zasloužil státní vyznamenání. „Je třeba čas na to vstřebat jeho prezidentský úřad a zamyslet se nad tím trošku hlouběji. K některým věcem člověk musí získat odstup. Miloš Zeman však před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu bagatelizoval ruskou hrozbu či vrbětickou kauzu, zpochybňoval také tajné služby. Proto pro vyznamenání Zemana teď nevidím důvod,“ zmínila.

Jinak vidí ale případ odbojové skupiny bratří Mašínů. V minulosti jim neudělil státní vyznamenání ani Václav Havel, ani Václav Klaus, stejně tak to odmítl i Zeman. „Jde o jednu z nejbolestivějších kapitol naší novodobé historie. Pokud by ke mně doputoval návrh od Parlamentu, tak bych s ním souhlasila,“ zmínila Nerudová.

Diskuse o činech skupiny bratří Mašínů v 50. letech dodnes vyvolávají velké vášně. Část veřejnosti považuje její akce za součást legitimního odboje proti totalitnímu komunistickému režimu. Jiní vnímají členy skupiny jako vrahy, kteří používali nepřiměřené prostředky. A to např. v souvislosti se zabitím neozbrojeného zajatce.

Josefu Mašínovi, který žije trvale v USA, je v současnosti už 90 let. Podle jeho dcery Barbary se cítí stále dobře. Zároveň je posledním členem šestičlenné skupiny, který je naživu. Ostatních pět mužů včetně Ctirada Mašína, který zemřel v roce 2011, by tak případné vyznamenání dostalo posmrtně. Podle Barbary Masin ani její otec, ani strýc nikdy nelitovali toho, co udělali.

Tagy: