Babiš: Problémem vlády je slabý premiér Fiala. Měl by vyhodit i Válka, Rakušana a Jurečku

Andrej Babiš prodává své letní francouzské sídlo za bezmála 600 milionů Kč.

Fiala navrhne odvolání Bartoše z funkce ministra kvůli digitalizaci

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl odvolat i další ministry. Myslí si to bývalý předseda vlády a šéf opozičního ANO Andrej Babiš, který pro CNN Prima NEWS reagoval na rozhodnutí premiéra odvolat z vlády pirátského ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Babiš se také podivil, že Fiala neřekl své rozhodnutí Bartošovi do očí. Předsedu ODS označil za slabého premiéra.

„Problémem vlády nejsou Piráti, problémem je slabý premiér Fiala. Ivana Bartoše měl odvolat už dávno, protože způsobil obrovské škody nefunkční digitalizací. Stejně tak už dávno měl odvolat ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který není schopný zajistit základní léky,“ napsal CNN Prima NEWS Babiš.

K TÉMATU: Konec pětikoalice? Piráti mluví o odchodu z vlády. Drtivá většina hlasujících je pro

Fiala měl podle něj nechat odvolat i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kauze Dozimetr, ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) za jeho lži o večírku v den střelby na Filozofické fakultě a další „zbytečné a neviditelné ministry“.

Babiš zároveň Fialu zkritizoval za způsob, jakým se Bartoše zbavil. Po schůzce s Fialou totiž Bartoš před novináři řekl, že ve vládě pokračuje. Hodinu poté Fiala na tiskové konferenci řekl, že navrhne Bartošovo odvolání. „Fiala neudělal nikdy nic a teď ani Ivanu Bartošovi nebyl schopný říct do očí, že ho chce odvolat,“ obul se do premiéra Babiš.

Šéf ANO přitom patří mezi dlouholeté kritiky Pirátů a Ivana Bartoše. Piráty si Babiš vybral za hlavní terč v předvolební kampani v roce 2021. O Bartošovi, který je abstinent, mluvil například v souvislosti s drogami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala cynicky a chladně hodil Piráty přes palubu, řekl Kubáček. Je to potupa v přímém přenosu

Tagy: