Babiš vyprávěl o setkání s Putinem: Představil jsem se. Netvářil se moc nadšeně

Andrej Babiš

K věci (307)

Na obědě světových státníků se bývalý český premiér před časem potkal i s ruským prezidentem. V pořadu K věci Andrej Babiš (ANO) uvedl, že však neměl prostor s ním mluvit. „Pouze jsem se mu představil a netvářil se moc nadšeně,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Byl jsem na obědě světových státníků, kde byl Trump, Putin, Macron, Merkelová. Seděli jsme jinde, v podstatě jsem se jen představil a řekl, jak se jmenuju. Ale pan Putin se netvářil nadšeně,“ uvedl Babiš s tím, že s ruským prezidentem vlastně ani nemluvil.

Naopak s Macronem udržuje přátelské vztahy. „Je nejvýraznější a myslím, že nejlepší politik Evropské unie, znám ho dobře, jsme přátelé,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Babiš také přemítal, zda francouzský prezident premiérovi Petru Fialovi (ODS) prozradil, jaký má záměr v jednání s Putinem. Ještě před zahájením ruské invaze totiž spolu potkali.

S Macronem se Babiš zná dlouho

Babiš dodal, že sám byl u jednoho rozhovoru Macrona s Putinem přítomen. „Na 100. výročí vzniku Československa jsme tu měli Macrona a byla tu Merkelová. Na druhý den jsme chodili po Karlově mostě a volal mu Putin, byl jsem u toho. Znají se dlouho,“ dodal předseda hnutí ANO s tím, že Putin s Macronem spolu řešili krizi na Blízkém východě.

V pořadu K věci ještě uvedl, že neví, jaká je aktuální pozice Macrona. „Tito státníci se znají dlouho, Putin kromě Merkelové a Macrona s nikým v EU nechtěl jednat,“ uzavřel Babiš.

Macronovy současné snahy vyjednávat se s Putinem jsou ovšem přijímány rozporuplně. „Doufám, že francouzský prezident chápe, že jeho jméno a upřímná snaha pomoci jsou ve skutečnosti zneužívány k manipulacím Ruské federace,“ řekla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Putin v neděli podle agentury AP telefonicky ujistil Macrona, že nemá v úmyslu útočit na jaderné elektrárny, a souhlasil s principem dialogu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Tagy: