Babiš vyzval Fialu na souboj o Hrad. Berme to jako vtip, reaguje současný premiér

Andrej Babiš a Petr Fiala

Šéf ANO Andrej Babiš vyzval premiéra Petra Fialu (ODS) na souboj o Pražský hrad. Podle bývalého předsedy vlády nemá současný vládce kabinetu vůdcovské schopnosti. Kdyby se ale Fiala přeci jen o post prezidenta ucházel, Babiš to udělá také. Současný premiér bere výzvu jako vtip.

„Byl by to zajímavý souboj, takže uvidíme, jestli by se pan premiér takhle rozhodl,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Babiš. Fialovi vyčítá, že nemá vůdcovské schopnosti a na prezidentském postu by je nepotřeboval.

„Jestli někdo podmiňuje kandidaturu na prezidenta tím, že se bude o Hrad ucházet někdo jiný, nejde to brát jinak než vtip,“ reagoval Fiala na netradiční výzvu.

A proč zrovna Fiala? Podle politologa Lukáše Valeše může jít o odvetu za sněmovní volby. „Ze strany Andreje Babiše je to hra. Možná proto, že Petr Fiala nikdy kandidaturu nezvedne. Možná to Babiš chce pojmout jako svou kampaň, že volba prezidenta bude referendum o současné vládě,“ odhadl expert.

Přitom v žebříčcích sázkových kanceláří Fiala postupuje stále výše. „Má kurz nepatrně vyšší než Josef Středula. Pokud by se rozhodl kandidovat, kurz by byl někde na úrovni Babiše,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Fialu výzvy od občanů, aby kandidoval, těší. „Ale já to neudělám,“ zdůrazňuje.

Kandidaturu přitom zatím neohlásil ani sám Babiš, který je alespoň podle většiny průzkumů favoritem. „Nejsem rozhodnut. Říkal jsem opakovaně, že pokud nebudu kandidovat, byla by to nuda,“ prohlásil.

Babišovo rozhodnutí nejspíš ovlivní postoj ostatních kandidátů. Třeba další favorit průzkumů a sázkových kanceláří generál Petr Pavel chce o Hrad bojovat, má ale jednu podmínku. Své rozhodnutí změní jen v případe, že se najde kandidát, který bude mít stejnou vizi jako on a zároveň větší šanci vyhrát.

Svůj zájem o Hrad už oznámilo přibližně dvacet osobností z celého spektra společnosti – ekonomka Danuše Nerudová, šéf odborů Josef Středula, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, miliardář Karel Janeček nebo komik Miloš Knor. Současné hlavě státu Miloši Zemanovi vyprší mandát 8. března 2022, první kolo voleb se nejspíše uskuteční ve druhé polovině ledna. Termín ale ještě oficiálně nebyl vyhlášen.

Tagy: