Babiš: Žádná reforma. Vláda okrade důchodce a ti si připlatí na televizních poplatcích

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš tvrdě zkritizoval snahu vlády Petra Fialy (ODS) protlačit důchodovou reformu a vyšší televizní a rozhlasové poplatky přes mimořádnou schůzi. Podle něj se jedná pouze o okrádání seniorů, kteří kvůli nižší valorizaci dostávají o tisíc korun měsíčně méně. Očekává se, že mimořádná schůze bude plná obstrukcí a nejspíš se protáhne až do pátku.

Babiš začal svůj projev obhajobou obstrukcí, které mají provázet celé jednání. „Hlásím všem, že obstrukce jsou projevem svobody a demokracie. Říkal to pan premiér už v době, kdy jsme prosazovali EET. Novinářům tedy hlásím, že Alenka (Schillerová, předsedkyně klubu hnutí ANO, pozn. red.) mě pověřila obstrukcemi,“ oznamoval Babiš vládním poslancům, kteří v hojném počtu opouštěli sál.

ČTĚTE TAKÉ: Lipavský zůstává ve vládě jako nestraník. Je výborným ministrem zahraničí, prohlásil Fiala

Následně se někdejší premiér z hnutí ANO opřel do snahy vlády schválit důchodovou reformu z pera ministerstva práce a sociálních věcí. „Chceme zabránit dalšímu okrádání důchodců. Není to totiž žádná reforma. Tato vláda nemá ráda důchodce,“ řekl Babiš.

Poté začal konkrétním výčtem věcí, které současná vláda měla zavést. „Nejdřív zrušili slevu na jízdné a pak snížili valorizaci,“ řekl Babiš. Následně vyjádřil i k druhému bodu mimořádné schůze – k vyšším poplatkům za televizi a rozhlas.

„Takže nejdřív důchodce okradou a pak si senioři ještě zaplatí vyšší televizní poplatky. No to je korupce,“ řekl Babiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský by byl bez Pirátů absolutní nula, říká Kulidakis. Stal se synonymem pro zradu, dodává

Šéf hnutí ANO si pak k přímé kritice vybral ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který v jeho vládě zastával post ministra zemědělství. „Nejdřív zničil stromy kůrovcem a teď ničí sociální systém. Důchodcům říkáte, že budete pracovat déle a za více peněz,“ dodal.

Tagy: