Babiš dál žehlí výrok o „magorech“. V Tyrolsku se setkal s Arnoldem Schwarzeneggerem

Andrej Babiš se v Rakousku setkal s Arnoldem Schwarzeneggerem.

Andrej Babiš se oblékl do tyrolského kroje

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) aktuálně žehlí své výroky o Rakušanech. Napřed je označil za „magory“, pak výrok korigoval „pouze“ na tamní stranu Zelených. Aby přešlap zahladil, vydal se do Rakouska, kde se oblékl do tradičního tyrolského kroje, nyní zveřejnil snímek s Arnoldem Schwarzeneggerem – legendárním rakousko-americkým politikem, hercem a kulturistou.

„Člověk, který se dostal na vrchol ve všem, do čeho se pustil. Bylo mi opravdu ctí seznámit se díky mým rakouským přátelům s Arnoldem Schwarzeneggerem. Doporučuju si pustit na Netflixu trilogii Arnold, fakt úžasný životní příběh,“ napsal na sociální síti český expremiér k setkání.

Člověk, který se dostal na vrchol ve všem, do čeho se pustil. Bylo mi opravdu ctí seznámit se díky mým rakouským...

Posted by Andrej Babiš on Sunday, January 21, 2024

Babiš přitom v posledních dnech Rakušany pobouřil svými výroky v Poslanecké sněmovně. „Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil Babiš v souvislosti se stavbou dálnice D3 a jejím rakouským napojením. Tvrdil, že rakouská strana dostaví dálnici k české hranici až v roce 2031, což bude podle něj zřejmě až pět let poté, co se postaví z české strany.

„A pokud je pravda, že 1. února je nějaký mimořádný summit, tak ať si udělá pan premiér bilaterálku (dvoustranné jednání – pozn. red.) s panem kancléřem Rakouska. Ať mu řekne: ‚Hele, potřebuju, abys stavěl.‘ Je blbé, že my budeme na té hranici 2026 a Rakousku to potrvá ještě do roku 2031, tedy pět let,“ prohlásil dále Babiš.

Babiš se později za svá slova omlouval. „Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné,“ napsal Babiš na sociální síti X.

Expremiérova výroku si ale mezitím všimla rakouská média, mezi nimi například Die PresseOE24Nachrichten či Newstral.

Rakouští Zelení se poté pro CNN Prima NEWS k Babišovým výrokům vyjádřili. „Kritika je pro nás nepochopitelná. Především proto, že nereflektuje fakta,“ sdělil redakci stranický expert na dopravu Hermann Weratschnig. Dodal, že prodloužení rakouské dálnice S10, která od jihu navazuje na českou D3, je „potřebný projekt“. Zároveň zmínil, že výstavba zmíněného úseku začala již loni v listopadu.

Šéf ANO mezitím vyrazil právě do Rakouska. Na sociální sítě v posledních dnech vložil několik příspěvků, kterak dovádí v tradičním tyrolském kroji.

Tagy: