Bakteriím a virům vstup zakázán aneb Zdravý smartphone bez poskvrnky

  • Téma: Hobby
  • Prima DOMA
  • Adriana Dosedělová
  • 1. listopadu 2021 17:30

Po použití záchodu si zcela automaticky jdete umýt ruce, a co uděláte po použití svého telefonu? Přiznejte se, kdy jste naposledy čistili svůj telefon? A pozor, nemáme na mysli odstranění nevyžádaných souborů. Bohužel výzkumy prokázaly, že většina uživatelů telefonů svůj telefon zanedbává a čistí ho jen minimálně. Podle toho to pak vypadá. Dle výzkumů je povrch mobilního telefonu průměrně osmnáctkrát špinavější než veřejné toalety. Co s tím? Máme pro vás řešení.

Výzkumy totiž naznačují, že váš telefon je dost velkým hostitelem různých virů a bakterií. Není se čemu divit, podle nejnovějších vědeckých studií se průměrný člověk dotkne svého telefonu až 2 600krát. Pokaždé přitom, když se dotknete telefonu, přenášíte na něj bakterie a viry z rukou, obličeje, z každého povrchu, jehož se telefon dotkl. I přesto, že si během dne myjete ruce, pravidelné čištění smartphonu není proto žádným rozmarem nebo přehnanou přecitlivělostí. Čištění telefonu navíc nepředstavuje něco extra složitého. Přesvědčte se o tom sami. Připravili jsme si pro vás přehledný manuál, který vám pomůže udržet váš mobilní telefon v čistotě.

Co k vyčištění smartphonu budete potřebovat?

  • vatové tyčinky nebo dřevěná párátka
  • 125 ml destilované vody
  • 125 ml isopropylalkoholu (70%)
  • lahvičku s rozprašovačem

Jak tedy správně čistit takový smartphone?

Při čištění vašeho mobilního telefonu je důležité, abyste ho nevystavili nadměrné vlhkosti, která by mohla poškodit vnitřní elektroniku. Navíc většina obrazovek mobilních telefonů, zejména skleněných povrchů smartphonů, má na sobě oleofobní povlak, který odpuzuje mastnotu z rukou a prstů. Účinnost povlaku se však časem snižuje. Pokud byste však k čištění použili cokoliv abrazivního, nejenže byste urychlili jeho odstranění, ale také byste ono sklo poškrábali. Destilovaná voda je přitom nezbytná, protože i obyčejná tvrdá voda by mohla telefon poškrábat.

Odpojte svůj telefon od nabíječky. Odpojte od něj i sluchátka a další doplňky. Vypněte telefon. Odstraňte z telefonu pouzdra nebo kryty. Ty pak před opětovným vložením telefonu musíte vyčistit samostatně. Smíchejte destilovanou vodu s 70% isopropylalkoholem v malém rozprašovači. Roztok nastříkejte na hadřík z mikrovlákna, který nepouští vlákna. Nikdy roztok nestříkejte na telefon přímo. Dejte si pozor, abyste hadřík nepřemáčeli. Navlhčeným hadříku celý telefon otřete. Nezapomeňte vyčistit přední i zadní stranu.

Svou pozornost věnujte i malým oblastem, tedy místům okolo čočky fotoaparátu, připojovacích portů a tlačítek, kde dochází k poměrně velkému usazování nečistot. Jemně je očistěte suchým vatovým tamponem nebo dřevěným párátkem. Po odstranění veškerých usazenin znovu otřete oblast mírně navlhčenou utěrkou z mikrovlákna. Po očištění telefon nechte na vzduchu alespoň 15 minut schnout. Tento způsob čištění byste měli provádět pravidelně každý týden.

Čím mobilní telefon rozhodně nečistit

K čištění mobilního telefonu rozhodně nikdy nepoužívejte čisticí prostředky pro okna nebo domácnost, stlačený vzduch, aerosolové čističe ve spreji, tvrdá rozpouštědla, k nimž patří aceton, benzen nebo toluen, bělidlo, amoniak, abrazivní prášky nebo peroxid vodíku.

Aby čištění mělo smysl, měli byste vedle samotného telefonu vyčistit i jeho obal

Silikonová pouzdra můžete zcela ponořit a umýt v roztoku teplé vody s trochou mýdla na nádobí. Pomocí čistého měkkého hadříku pak silikon otřete. Před opětovným vložením telefonu dobře opláchněte a nechte zcela vyschnout na vzduchu. Pro každodenní čištění otřete pouzdro hadříkem z mikrovlákna navlhčeným v destilované vodě a roztoku alkoholu.

V případě pouzder z tvrdého plastu, obal otřete roztokem z destilované vody a alkoholu, který nepouští vlákna. K vyčištění oblasti malého tlačítka a otvoru čočky použijte vatový tampon namočený do roztoku. Osušte obal suchým čistým hadříkem nepouštějícím vlákna a před opětovným vložením telefonu si zkontrolujte, zda je pouzdro zcela suché. Kožená pouzdra vyčistíte mýdlem na sedlo, které je vytvořeno speciálně pro čištění kůže. Potom obal ošetřete kondicionérem na kůži. I v tomto případě před opětovným vložením telefonu nechte pouzdro zcela vyschnout.

Nakonec vyčistěte i příslušenství k telefonu

Stejně jako k očistění smartphonu, i k očištění sluchátek, použijte roztok z destilované vody a 70% isopropylalkoholu. Navlhčeným hadříkem z mikrovlákna tak postupně ošetřete špunty do uší, nabíječku a další příslušenství, které používáte.

Tipy na to, jak udržet svůj mobil co nejvíce čistý

Pokud chcete mít svůj smartphone neustále čistý, očistěte ho vždy, když se dostane do kontaktu s čímkoliv, co způsobuje skvrny (tedy makeup, lepkavé potraviny nebo nějaké barvivo). Myjte si často ruce. Čím čistší ruce, tím je čistší i telefon. Používejte antimikrobiální kryt. Nenoste mobilní telefon v kapse. Je to totiž to nejlepší prostředí pro rychlé množení bakterií.