Balaštíková: Vojáci mají dvě tváře. Bojím se, kterou bude Pavel v ekonomice prosazovat

V debatách Petr Pavel ukázal, že ekonomika není jeho nejsilnější stránka. Z toho důvodu se obává, jak k ní bude nově zvolený prezident, který však do úřadu nastoupí až v březnu, přistupovat. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedla poslankyně Margita Balaštíková (ANO). V tomto kontextu zmínila dvě tváře vojáků – rozkazování a naslouchání.

„V předvolebních debatách Petr Pavel ukázal, že ekonomika není jeho nejsilnější stránka. Mohu citovat ekonomy, kteří poukazovali, že si v těchto otázkách není vůbec jistý. Otázkou je, jaké si vybere poradce a jak jim bude naslouchat,“ upozornila Balaštíková.

Poslankyně se obává Pavlova armádního pozadí. „Vojáci mají dvě roviny – buď naslouchají, nebo přikazují. Jsem zvědavá, zda bude dostatečně radám naslouchat a jaký bude jeho úmysl a vůle něco prosazovat,“ pokračovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATPavel je politicky nepopsaný list. Silný mandát mu může stoupnout do hlavy, míní komentátoři.

Jiný názor má na Pavlův přístup k ekonomice poslanec Vojtěch Munzar (ODS). „Sám říkal, že není ekonom, ale ani z debat nevyšel úplně špatně. Například jeho přístup k monetární politice koreluje s tím, co si myslím já. Má dobré poradce a bude záležet, jak jim bude naslouchat. Zatím se mi zdá, že jim naslouchá dobře,“ uvedl.

Připomněl také, jaké má prezident v oblasti ekonomiky kompetence. „V debatách to vypadalo, že prezident řídí ekonomiku naší země. Je to však naopak. Kompetence nemá zase tak veliké, aby mohl ekonomiku přímo ovlivňovat,“ zdůraznil.

Jaký má podle poslanců prezident vliv na ekonomickou diplomacii? A měl by se podílet na důchodové reformě? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: