Rusové za březen zabrali území o velikosti Znojma. Zastavit se ale nehodlají, míní experti

Misky vah se na Ukrajině přelévají každých pár měsíců – ruská zimní ofenziva podle expertů selhala a nyní jsou na řadě jednotky Kyjeva. Odborníci oslovení listem The Moscow Times se ale domnívají, že ruská armáda nemá v plánu jakkoli polevit. I přes malé okupační zisky.

Za březen se ruské armádě na Ukrajině podařilo dobýt „jen“ 70 čtverečních kilometrů, což zhruba představuje území o velikosti tuzemského města Znojmo a přilehlých vesniček. O ruských okupačních ziscích pro agenturu AFP informoval Léo Péria-Peigné z Francouzského institutu mezinárodních vztahů (IFRI).

„Ruská armáda postrádá trénované muže a má problémy s dělostřeleckou municí,“ sdělil expert. Munice ale dochází také Ukrajincům. Ruská zimní ofenziva sice nevedla k výraznému postupu, zato způsobila mohutné vyčerpání obou stran.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko přešlo k taktice spálené země. Do Bachmutu poslalo speciální jednotky, tvrdí generál

Držet. Ale za jakou cenu?

„Ukrajina vynaložila mnoho sil na udržení měst, které nemají přílišný strategický význam,“ sdělil Alexander Chramčichin, nezávislý vojenský analytik v Moskvě. Informoval o tom list The Moscow Times.

Vojenští experti se domnívají, že i když by se dala ruská zimní ofenziva označit za neúspěšnou, nijak tím neochabuje snaha Rusů pokračovat ve válce.

Rusové neustoupí, míní experti

„Mezi moskevskými úředníky je v soukromí patrný vztek a zoufalství,“ domnívá se Taťána Stanovajová, vedoucí pracovnice think tanku Carnegie Endowment for International Peace.

„Ruské elity jsou ale jednotné v názoru, že když Putin tuto válku začal, musí ji také vyhrát,“ dodala.

A to i přesto, že podle ní v současnosti „nikdo nechápe, jak by mohl Putin vítězství zajistit“.

Pozornost se tak nyní upíná spíše k Ukrajině, která by měla v blízkých týdnech spustit očekávanou protiofenzivu. Plány Kyjeva ale zkomplikoval skandál uniklých dokumentů z Pentagonu, které měly údajně obsahovat reálné informace o ukrajinské armádě.

Dynamika války se mění

Dynamika války na Ukrajině se během uplynulého více než roku několikrát změnila. Na začátku invaze těžilo Rusko z momentu překvapení, díky kterému dosáhlo určitých územních zisků. Kvůli nesynchronizovanému velení ale musela nakonec Moskva z hlavních ofenzivních operací ustoupit, a bojovat se tak začalo hlavně na Donbasu.

Loni na podzim se naopak iniciativy chopili Ukrajinci. Obráncům se podařilo osvobodit Cherson, a zahnat tak Rusy na levý břeh Dněpru. Mimoto se Ukrajincům překvapivě podařil průlom v Charkovské oblasti a zóna války se znovu drasticky zmenšila.

Pak přišel leden a misky vah se měly znovu začít obracet. Rusové zintenzivnili útoky na východní frontě a tlačili zejména na Bachmut, Vuhledar nebo Avdijivku. Část prvně jmenovaného města sice v současnosti okupují, jinde se jim ale nepodařilo dosáhnout významnějších územních zisků.

Tagy: