Banka pro celou rodinu. Spojujeme digitální bankovnictví s osobním poradenstvím, říká Marek Ditz

Marek Ditz, GŘ společnosti Partners Banka

Interview PLUS 9.5.2024

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spustila od začátku dubna reklamní kampaň: Když neví kámoš, když neví mamka, poradí mi Partners banka. Znalost značky buduje s oblíbeným písničkářem Pokáčem. A zdá se, že to není jediná zajímavost, kterou se odliší od ostatních bankovních ústavů v Česku. Jde totiž o první poradenskou banku, která propojuje moderní technologie s osobním přístupem finančních poradců. Nabízí tři balíčky služeb – osobní Pro jednoho, partnerský Pro dva a rodinný Pro rodinu. Ty tvoří souhrn běžných a spořicích účtů, různých karet a platebních možností. Banka je navíc takzvaně „mobile only“ a funguje jen prostřednictvím aplikace, jak prozradil v rozhovoru generální ředitel společnosti Marek Ditz.

Finanční skupina Partners spojila v nové poradenské Partners Bance to nejlepší z poradenského a bankovního světa. Bankovnictví řeší operativní krátkodobé peníze, běžné výdaje a platby. Poradenství se zabývá dlouhodobou bilancí a produkty. Banku tak spustila skupina proto, že chce své klienty podpořit v tvorbě finančních rezerv a prostřednictví aplikace Partners jim umožnit spravovat celý svůj finanční život snadno na jednom místě.

Na první pohled se může zdát, že trh s bankovními službami v Česku je přesycený. Ale prostor pro jiný typ banky tady je. „Naše banka v sobě spojuje jednak poradenství a jednak technologii nejmodernější banky. Z tohoto pohledu jsme unikátní, protože vše, co děláme, je zarámováno do poradenství. Finanční poradce se nejprve ptá klienta na jeho finanční cíle a teprve potom zaplňuje tyto cíle konkrétní cestou a finančními produkty. Nenabízíme primárně produkty naší banky, ale umíme srovnat i produkty celého trhu, v tom se lišíme od ostatních,“ vysvětluje Marek Ditz, co znamená poradenská banka.

V současné době si lidé mohou založit účet buď online přes Bank ID nebo se zájemci mohou obrátit na poradce Partners či zajít na jednu ze 175 poboček Partners Banky.

Tři balíčky pro život: Pro jednoho, Pro dva a Pro rodinu

Partners Banka nabízí v prvním balíčku Pro jednoho vedení běžného účtu a veškeré služby zdarma. Klienti si mohou zvolit vlastní číslo účtu, například podle telefonního čísla, data narození nebo čísla účtu ve staré bance, který si rovnou mohou převést ze staré banky. Bez poplatku jsou výběry ze všech bankomatů, ať již v České republice, nebo ve světě. Klienti neplatí poplatky ani při placení, všechny tuzemské platby jsou odbaveny jako okamžité. Zdarma jsou i platby v eurech po Evropě (SEPA platby) a jen ostatní zahraniční platby budou startovat za fixní poplatek 200 Kč. Součástí balíčku je také vedení spořicího účtu s vysokým úrokem 5,06 % p. a., opět bez poplatků, a navíc bez omezení výše vkladů. Počet virtuálních karet není omezený a jsou k dispozici okamžitě po založení účtu, klient má nárok na jednu plastovou kartu zdarma.

Druhý balíček Pro dva je určený pro páry a nabízí oproti konkurenci jedinečný sdílený účet. „V praxi to znamená, že má pár v rámci vedení účtu stejná práva a oba majitelé účtu jsou si rovni, mají stejný přehled a každý vlastní svou kartu. Společný účet tak nabízí efektivní řešení komplikací v případě nečekaných a těžkých životních situací, jako může být například smrt jednoho z partnerů. Pár spolu může sdílet také spoření, dále informace o investicích, pojištění či úvěrech. Balíček Pro dva poté vyjde na 49 korun měsíčně,“ vysvětluje Marek Ditz, s tím, že každý z páru má vždy i vlastní běžný účet.

Třetí balíček Pro rodinu představuje výjimečnou novinku na českém trhu. Kromě stejných práv a výhod předchozího balíčku umožňuje rodičům připojit účty pro své děti či teenagery. Aplikace banky má speciální dětskou a teens verzi, díky které získávají děti základní finanční návyky, učí se spořit na vysněné cíle, platit kartou a používat bankovní aplikaci jako dospělý. Rodiče mají zároveň přehled o všech jejich transakcích a rozhodují, jak může dítě kartu používat, jaké má limity a za co může platit. Také pravidelné kapesné nebo konkrétní úkoly, na které je navázáno vyplacení odměny, vyřeší rodiče jednoduše v aplikaci. Děti si mohou vybrat, chtějí-li dětskou verzi aplikace s maskotem křečkem, nebo teens apku bez „dětských obrázků“. Tento balíček Pro rodinu nabízí Partners Banka za 99 korun měsíčně.

Pro bankovní platby u všech balíčků platí, že jsou okamžité, navíc balíčky nabízejí některé mimořádné služby, jakými jsou například pauzování trvalého příkazu či služba Drag and drop pro snadné přesouvání peněz mezi účty jedním přetažením v mobilní aplikaci.

Partners apka: Celý finanční svět na jednom místě

Spravovat své účty je možné v mobilní aplikace Partners apka, kde lidé najdou nejen veškeré informace k běžnému či spořicímu účtu, ale v nebankovní části také přehled svých financí od úvěrů, přes pojištění až po spoření a investice.

„Koncept poradenského bankovnictví umožňuje propojit moderní technologie s osobním přístupem finančních a bankovních poradců a usnadnit tak finanční řízení klientů a podpořit jejich finanční růst. Mobilní aplikaci Partners apka záměrně nedoplňujeme tradičním internetovým bankovnictvím, a to z důvodu bezpečnosti. Naši klienti se nemusí obávat, že zapomenou přihlašovací heslo či jim bude odcizeno narůstajícím phishingem. Do mobilní aplikace se přihlásí pomocí biometrického ověření nebo PINu, který je vždy platný pouze pro jednu konkrétní instalaci mobilní aplikace. Během ní využíváme moderní nástroje k ověření pravosti dokladu totožnosti,“ vysvětluje Marek Ditz.

Partners Banka je technologickou firmou. Nejedná se tak jen o další banku v mobilu, ale o finanční aplikaci, která lidem umožní jednoduchou správu všech finančních produktů. Na jednom místě si nastaví platbu nebo získají informace o stavu svých investic. Aplikace zároveň včas upozorní na blížící se výročí smlouvy pojištění například u majetku či pojištění vozu a rovnou mu porovná nabídku trhu. Nové pojištění si poté může klient sjednat přímo v aplikaci s novou pojišťovnou.

Velké plány Partners Banky do budoucna

Už na podzim avizuje společnost Partners Banka start úvěrů. Nejdříve spotřebitelských a od listopadu i hypoték. „První věcí, kterou bychom chtěli ale odstartovat už koncem května, jsou zahraniční platby. A naší ambicí je do budoucna vše vyřídit v aplikaci. Jediná věc, která takto zatím nefunguje, je zápis do katastru, takže v tomto případě se budeme muset ještě spoléhat na klasický způsob, snad se to brzy technologicky vyřeší,“ prozrazuje nejbližší plány fungování společnosti Marek Ditz.

Tagy:
banka rodina technologie mobilní aplikace hypoteční úvěr úvěr generální ředitel internetové bankovnictví Partners Banka Marek Ditz Partners Financial Services