Bašta: Rusové jsou sjednocením Evropy zaskočeni. Dodávky zbraní by SPD podpořilo

Jaroslav Bašta

PARTIE Terezie Tománkové 6.3.2022

Ruská federace je zaskočená tím, že se proti ní v otázce její invaze na Ukrajinu sjednotila celá Evropa. Řekl to v nedělním vysílání CNN Prima NEWS poslanec a člen zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD). Podle něj tak v Rusku zaznívají šokující návrhy, například vyrovnání se s tímto postojem přesunutím hlavního města na východ nebo soustředěním se na Asii.

„První šok pro Rusy – že se proti nim spojila Evropa. Sledoval jsem tamější debaty a přicházejí tam naprosto šokující návrhy, třeba od oligarchy Olega Děripaskyho, který říká, že v této situaci nezbývá nic jiného, než opustit Moskvu a přestěhovat hlavní město někam do Novosibirsku, zaměřit se na spolupráci s Asií a zapomenout na to, že Ruská federace patří do Evropy,” řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové poslanec Bašta.

Podle poslance dále zaznívá, že je třeba postavit něco jako Velkou čínskou zeď na hranicích se Západem. „Konkrétně to Vladimir Putin odmítl, nicméně chce některé úřady přestěhovat na Sibiř,“ dodal politik. Dodávky zbraní na Ukrajinu by hnutí SPD podle Bašty podpořilo.

Společně s dalšími hosty, tedy vicepremiérem a předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou, europoslancem ODS Alexandrem Vondrou a místopředsedou Poslanecké sněmovny za hnutí ANO Karlem Havlíčkem debatoval o ruské agresi na Ukrajině i o dopadech, které může konflikt mít na české občany.

Tagy:
Vladimir Putin Asie Evropa Ukrajina CNN Prima NEWS Terezie Tománková Partie Terezie Tománkové SPD Rusko Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Bašta válka na ukrajině ruská invaze na Ukrajinu