Bělica se opřel do vlády: Posun voleb měli řešit dřív, my jsme zachraňovali životy

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO)

K VĚCI (262)

Vláda situaci s možným posunem voleb začala řešit pozdě. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). Kabinet si podle něj mohl včas vytvořit časový polštář a nezabývat se tím na poslední chvíli.

Nadcházející krajské a senátní volby proběhnou. O jejich konání v pondělí rozhodla vláda. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje se ale možností posunout volby kvůli povodním začal kabinet zabývat pozdě. „Vláda to měla řešit už minulý týden, kdy už predikce z Českého hydrometeorologického ústavu byly a vědělo se, že to, co sem přijde, bude podstatně víc, než stoletá voda,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Bělica.

ČTĚTE TAKÉ: Odložení voleb kvůli povodním by mohlo narušit jejich legitimitu, řekl Rakušan. Jak mají vypadat?

„Měli tedy začít jednat s opozicí a vytvořit si tak časový polštář,“ nechal se slyšet hejtman. Řekl také, že s ním o této problematice nikdo nemluvil. „Ani nevím o tom, že by se to řešilo na Asociaci krajů,“ doplnil Bělica. Apel na posun voleb Asociace nevznesla proto, že volby jsou zodpovědností vlády. „My jsme zachraňovali životy a řídili krizový štáb na místě,“ dodal.

Představitelé kraje se momentálně snaží starostům podat pomocnou ruku, aby mohli splnit povinnost a volby uspořádat. „Jedna věc je sice z pozice vlády a ministerstva rozhodnout, že volby budou, ale ta druhá je, že za jejich organizaci jsou zodpovědní primátoři a starostové v těch daných místech,“ popsal Bělica.

Na řadě míst ale volby proběhnou kvůli povodním v jiných podmínkách, než na jaké jsou místní zvyklí. „Nejhůře je na tom asi Opava. V Krnově se situace vyvíjí lépe, ale minimálně se tam volební místnosti budou muset sloučit,“ vysvětlil hejtman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slova Fialy o volbách? Zarážející, premiér se mnou dopředu nemluvil, diví se hejtman Bělica

Tagy: