Benzin v Česku opět zdražuje. Důvodem je obava o ruskou ropu i konec lockdownu v Číně

Benzin stále zlevňuje. V říjnu ale má dojít k navýšení

Drahý benzin

Ceny pohonných hmot znovu stoupají. Oproti minulému týdnu zdražil zejména nejprodávanější benzin Natural 95, cena nafty na většině míst stagnuje. Hlavním důvodem zdražení pohonných hmot je aktuální cena ropy a také začátek letní sezony, kdy řada lidí vyráží na dovolenou.

Na konci února potkalo řidiče prudké zdražování, v půlce března pak rekordní ceny a následně postupné zlevňování. Lidé za volantem si při tankování můžou chvílemi připadat jako na horské dráze. Navíc v polovině května míří cena benzinu znovu vzhůru. Například v Brně je palivo oproti minulému týdnu dražší o dvě koruny. Litr benzinu stojí necelých 45 Kč, litr nafty téměž 47 Kč.

Hlavních důvodů zdražování pohonných hmot je podle odborníků hned několik. Jedná se hlavně o přetrvávající obavy z výpadku ruské ropy, koruna oslabující vůči americkému dolaru, ve kterém se ropa obchoduje, i návrat milionů Číňanů do běžného života po přísných covidových omezeních.

„Výrazně vzroste poptávka po ropě, po ropných produktech. A  začíná letní sezona, což tlačí benzin vždycky nahoru,“ vysvětluje předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Českým řidičům se dál vyplatí zajet pro pohonné hmoty do Polska, kde na litru benzinu ušetří i deset korun. Naopak cena paliva v Rakousku nebo na Slovensku je momentálně podobná jako v Česku. Ušetřit se však dá i na tuzemských benzinkách. „Čerpací stanice se budou snažit situace zneužít a budou se snažit stanovit si opět nadměrné marže. Jako důvody budou uvádět válku nebo inflaci. Řidiči by měli být obezřetní, třeba podél dálnic tankovat co nejméně,“ nabádá ekonom Lukáš Kovanda.

Nadšenci, kteří už teď míří autem do Chorvatska, by měli svou cestu k moři naplánovat nejlépe přes Maďarsko, protože tam jsou ceny zastropovány na úrovni kolem 32 korun za litr.

Plynu se zdražování netýká

Zatímco cena benzinu stoupla, plynu se zdražování nejspíš netýká. V Prostějově existuje čerpací stanice, kde zlevnili pod dvacet korun. „Teď máme cenu 19,90, což si myslím, že je na dobré cestě. Vede to k tomu, že by se situace mohla uklidnit,“ říká obsluha stanice.

Jedním z důvodů klesající ceny může být fakt, že na rozdíl od ropy nebo zemního plynu není logistika dodávek LPG tak komplikovaná a zajištění alternativních zdrojů je mnohem snazší.

Tagy: