Ukrajině hrozí ztráta klíčové zbraně. Bez ní se ocitneme zpět na začátku, běduje velitel

Americký systém protivzdušné obrany MIM-104 Patriot

Visingr popsal ruské útoky na Ukrajinu

Nebe nad Ukrajinou se brzy ocitne v ohrožení. Spojené státy nejspíše nebudou schopny dodávat další rakety pro systémy protivzdušné obrany Patriot, které mají ukrajinští obránci k dispozici. Zástupci Bílého domu i Pentagonu již informovali Kyjev, píše deník The New York Times. Pro Ukrajinu to bude znamenat ztrátu klíčové zbraně a zesílené vzdušné útoky ze strany Ruska.

„Štít nad hlavami se nám podařilo vytvořit díky zahraničním partnerům. Pokud se k nám ale otočí zády, vrátíme se na začátek války, kdy se Rusové snažili proměnit naše města v úplné ruiny,“ citoval deník The New York Times ukrajinského velitele Volodymyra, který s Patrioty pracuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry drtivého úderu na masivní ruské dělo. Před HIMARS se neschováte, vzkázal Kyjev

Pro obránce je americký systém protivzdušné obrany zcela klíčový. Tam, kde jiné zbraně nestíhají sestřelovat nepřátelské rakety a letouny, hlásí Patriot velkou úspěšnost a efektivitu. Nyní se ovšem zdá, že již ve velmi brzké době nebudou mít tyto protivzdušné baterie co střílet – a hlavní příčina problému leží na druhé straně Atlantského oceánu, uvedl deník The New York Times.

Americká vnitrostátní politika se zmítá v křečích a republikánští zákonodárci blokují v Kongresu další pomoc Ukrajině, jejíž součástí jsou rovněž zmíněné střely do Patriotů. Ukrajinské zásoby se v posledních týdnech tenčí. Na vině jsou zesílené ruské nálety a ostřelování raketami. Navíc nejde o levnou záležitost – jedna střela stojí až čtyři miliony dolarů (90 milionů korun).

Evropská unie na tom není o moc lépe. Zde je to opět Maďarsko, které blokuje snahy uskupení přihrát Ukrajině další finanční a materiální pomoc. Sama nestíhá vyrobit dostatek munice, jež by pokryla hlad po střelivu do zřejmě nejspolehlivějšího protivzdušného systému na ukrajinské půdě.

VIDEO: Ruský útok s obrněnci přes minové pole dopadlo katastrofálně. Záznamy ukazují, jak se jedno vozidlo za druhým mění v ohnivou kouli.

Kombinace problémů na americkém i evropském kontinentu nahrávají Rusku. Bez efektivní obrany dostane Kreml velké okno pro další masivní útoky ve všech možných formách, od náletů bombardérů a bezpilotních dronů po ohňostroj balistických či hypersonických střel nebo raket s plochou dráhou doletu.

Ukrajinský velitel Volodymyr, který se systémem Patriot aktivně operuje, nevidí situaci růžově. Sám si je vědom, jak moc zbraň s americkým rodokmenem chrání ukrajinský vzdušný prostor. „Vzhledem k tomu, že Patriot je jedním z mála systémů, které mohou účinně sestřelovat balistické rakety – a ty způsobují nejvíce obětí – myslím, že počet zachráněných životů během války se počítá na vyšší tisíce,“ cituje ho The New York Times.

Patriotům věnují Ukrajinci mimořádnou péči. Neustále je přesouvají z místa na místo, aby je Rusové nemohli zacílit. V tuto chvíli není zcela jasné, kolik Patriotů se nachází na Ukrajině. Jisté ale je, že po jejich zapojení do války výrazně přispěly k bezpečnosti země. To ovšem může skončit už počínaje lednem, pokud američtí a evropští politici nedají balíčku vojenské podpory zelenou.

„Štít se nám podařilo vytvořit díky našim zahraničním partnerům. Pokud se k nám ale otočí zády, vrátíme se na začátek války, kdy lidé nevycházeli z krytů a Rusové se snažili proměnit naše města v úplné ruiny,“ bědoval Volodymyr.

Náhrada v podobě gepardů či buků

Rusko má stále k dispozici přibližně tisíc střel balistických nebo s plochou dráhou letu a je schopno vyrobit přibližně 100 dalších měsíčně. Pokud dojde střelivo do Patriotů, budou se Ukrajinci muset více spolehnout na německou protiletadlovou zbraň Gepard či sovětský systém Buk.

Komplex Patriot je obranný raketový systém se střelami dalekého doletu. Několikrát modernizovanou zbraň na počátku 60. let začala vyvíjet americká společnost Raytheon. Kromě USA mají systém ve výzbroji například Izrael, Nizozemsko nebo Německo a Polsko.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruské obrněné vozidlo ujelo okupantovi, kterého předtím zranil ukrajinský dron. Ten natáčel celé marné snažení nešťastného vojáka.

Tagy: