Ostravští bezdomovci nemají zimní boty. Zoufale je pro ně shání i Armáda spásy

Ostravští bezdomovci

Ostravští bezdomovci nemají zimní boty

Ostravští bezdomovci řeší problém s botami, většina z nich totiž nemá žádné zimní. A dokonce pro ně letos chybí i v Armádě spásy, která je pak lidem bez domova rozdává. Proto vybízí, aby se podívali do botníků a popřípadě nějaké darovali.

Jiřímu Ředinovi, který neměl zimní boty ani ponožky, museli před pěti lety amputovat prsty na obou nohách. „Mám epilepsii a navíc jsem hodně pil. Byl jsem podchlazený a asi jsem měl špatné ponožky,“ řekl pro CNN Prima NEWS Ředina.

Aby lidé bez domova nějaké boty objevili, prohledávají často popelnice. „Prohledal jsem jich třicet, než jsem nějaké vůbec našel,“ uvedl Ludvík, který bydlí nedaleko Ostravice jen v dřevěné boudě přikryté igelitovými plachtami.

Podle sociální pracovnice Armády spásy Michaely Davidové jsou zimní boty pro bezdomovce nezbytné. „Ti lidé se pohybují hlavně na ulicích a mívají často boty promáčené, a když se navečer ochladí, tak se stává, že mají omrzliny. Proto je pro ně důležité, aby měli kvalitní boty,“ uvedla Davidová.

„Pokud budu na ulici, tak nevím, jak zimu přežiju, protože už teď je zima. Hlavně nad ránem,“ prohlásil jeden z ostravských bezdomovců.

Letos však boty nemá ani Armáda spásy, která před časem vyzývala lidi, aby jim nosili pro bezdomovce ponožky. Teď jsou ale zapotřebí hlavně zimní boty, které mohou být i sešlapané. Důležité je, aby byly bez děr. V ulicích Ostravy na ně totiž čeká přes 600 lidí bez střechy nad hlavou.

Tagy: