Biden teď potřebuje Ukrajinu upozadit. Narkobaroni jsou pro USA větší problém, říká Zaorálek

Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Pavel Janeček, Petr Bartoň

Roli ve válce na Ukrajině by mohly sehrát i prezidentské volby ve Spojených státech. Prezident Joe Biden bude muset Ukrajinu upozadit, jelikož se ukazuje, že pro Američany jsou nyní důležitější jiné problémy, například boj proti mexickým narkobaronům. Uvedl to bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle dřívějšího šéfa diplomacie Cyrila Svobody (KDU-ČSL) se situace mění i v Evropě a je potřeba jednat, dokud je Západ sjednocený.

Maďarský premiér Viktor Orbán míní, že by Západ měl jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o zajištění bezpečnosti pro Ukrajinu. Součástí dohody podle něj ale nemůže být její členství v NATO ani návrat Ruskem anektovaného Krymu pod správu Kyjeva.

Podle bývalého ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) se Orbán znovu dovolává amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který hodlá opět kandidovat v blížících se volbách. „Jedna z variant je Trumpovo vítězství, což je pro Orbánovu stranu a jeho samotného velmi důležité. On těžil z toho, že byl Trump prezidentem, teď doufá, že jím bude znovu,“ popsal Zaorálek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kadyrov zuří a hodlá pomstít svou matku. Probojujeme se klidně až k Labi, hrozí ve videu

Na klesající podporu Ukrajiny ve Spojených státech poukazují také průzkumy veřejného mínění. „Situace je taková, že 55 procent lidí už nechce dále podporovat Ukrajinu, u republikánských voličů je to dokonce 85 procent,“ řekl Zaorálek. Dodal, že na to bude muset reagovat i současný prezident USA Joe Biden. „Potřebuje z těch témat, která se nabízejí před volbami, Ukrajinu upozadit. Do voleb takhle nemůže mířit,“ popsal Zaorálek a doplnil, že Biden musí něco udělat. „Ukazuje se, že pro Američany je významnější problém s narkobarony v Mexiku než Ukrajina,“ podotkl bývalý ministr.

S tím, že americké volby ovlivní situaci na Ukrajině, souhlasí také bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Pokud Trump uspěje ve volbách, promítne se to i v podpoře, nebo nepodpoře Ukrajiny, protože on je absolutní negace Bidena,“ řekl Svoboda.

Podle něj je nyní potřeba rychle jednat. „Atmosféra v Evropě se mění. Například německá vláda má nejnižší možnou popularitu, Alternativa pro Německo, to znamená strana, která je pro dohodu s Ruskem, dramaticky roste. Vidíme změnu atmosféry na Slovensku, velmi neutrální pozici Rakouska a také, co se děje v Maďarsku. Je potřeba jednat, dokud je Západ pevný a je sjednocený,“ zdůraznil Svoboda.

Tagy: