Bitku ve Sněmovně vyšetřuje policie. Volného podezírá z výtržnictví

Poslanec Volný vyvolal ve sněmovně bitku.

Bitka v české Sněmovně

Pražská policie prověřuje čtvrteční incident ve Sněmovně, při kterém nezařazený poslanec Lubomír Volný fyzicky napadl poslance, pro podezření z výtržnictví. Informoval o tom policejní mluvčí Jan Daněk. Podávání dalších informací k případu si podle něj vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z výtržnictví, řekl Daněk. O tom, že by bylo v kauze podáno nějaké trestní oznámení, nevěděl, nicméně jej nevyloučil. Doplnil, že pokyn k prověřování případu dalo zmíněné státní zastupitelství.

Sněmovna ve čtvrtek jednala o prodloužení nouzového stavu kvůli nemoci COVID-19. Volný při svém vystoupení na jejím plénu nemluvil k věci a předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) ho upozornil na to, že mu vypne mikrofon. Když to udělal, Volný přišel mluvit přímo na místo předsedajícího a Hanzel se ho snažil odstrčit. Předsedajícímu přišli pomoci další poslanci ČSSD. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil.

Podle čtvrtečního vyjádření předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se Volný napadením poslance mohl dopustit trestného činu. Také ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že podle jeho přesvědčení chování Volného splňuje skutkovou podstatu trestného činu výtržnictví. Volný ale tvrdí, že byl sám napaden, a novinářům řekl, že se kvůli incidentu nehodlá vzdát mandátu poslance.

Incident podle Vondráčka bude posuzovat v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jeho členové se zřejmě budou zabývat i tím, že Volný a další nezařazený poslanec Marian Bojko odmítli ve Sněmovně nosit roušky.

Tagy: