O pacienty s covidem se mají starat i další zařízení. Zdravotníky by povolávali hejtmani

Zdravotníci v nemocnici ve Slaném

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vládě navrhne, aby hejtmani mohli nařídit pracovní povinnost zdravotníkům z neakutní péče. Řekl to ČT. Kromě toho podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravuje také rozhodnutí, kterým se do péče o pacienty s covidem zapojí více zdravotnických zařízení. Předpokládá, že vláda materiál projedná ještě ve středu.

„Čekám na ministra Blatného,“ uvedl Babiš. K zapojení například plastických chirurgií, hospiců či lázní vyzvalo ve středu kabinet uskupení Spolu. Opoziční expertní tým apeloval na vládu, aby ještě ve středu zasedla a zmobilizovala veškerá zdravotnická zařízení, jež by se mohla zapojit do léčby pacientů s koronavirem.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve středu avizoval, že vláda zváží kvůli koronavirové pandemii uložení pracovní povinnosti ambulantnímu personálu, který by pomáhal v nemocnicích. Návrh podle lidoveckého poslance Víta Kaňkovského není a priori špatný, jako první by ale podle něj měli být mobilizováni zdravotníci v lůžkových zařízeních, kteří mají k péči blíž a mohou ji začít poskytovat v řádech hodin.

Pokud by ale do nemocnic měli nastoupit lékaři z ambulantního sektoru, museli by se na tuto práci možná i týdny adaptovat. Stát by měl nejdřív vysvětlit, proč do nemocnic nepovolá lékaře, kteří slouží v nemocničních ambulancích a kteří jsou zvyklí sloužit u lůžek, reagoval na středeční prohlášení vicepremiéra Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů.

„Ministr Hamáček by asi měl vysvětlit, kolik jich potřebuje na jednoho pacienta, respektive proč nejdříve nepovolá lékaře z ambulancí nemocnic, kteří jsou zvyklí na lůžkách sloužit. Ty nechá v ambulancích, ale nás chce povolat,“ sdělil Jojko.

Blatný ale pro Českou televizi dodal, že by nařídil pracovní povinnost zdravotníkům z neakutní péče. Mohli by tak být povoláni do nemocnic, kde je poskytována akutní péče i pro covidové pacienty. Zdravotnickým zařízením, odkud by zdravotníci přešli do nemocnic, by to mělo být kompenzováno, dodal.

Lůžka se plní, personál chybí

Pracovní povinnost by se podle Blatného mohla týkat například zdravotníků, kteří poskytují neakutní artroskopické výkony, plastické operace nebo jednodenní péči. Do nemocnic by kraje mohly povolat spolu s lékaři také třeba anesteziology i zdravotní sestry. „Je to komunikováno se zdravotními pojišťovnami, aby těmto zařízením byla jejich pomoc kompenzována, aby je to nepoškodilo,“ doplnil ministr.

Blatný zopakoval, že v nemocnicích se maximalizují kapacity lůžek, problémem je ale nedostatek personálu. V českých nemocnicích je s covidem přes 8 100 lidí, což je dosud nejvíce. Úterní čísla ukazují 8 162 hospitalizovaných, pondělní po revizi dokonce 8 234.

Odborníci podle Hamáčka předpokládají, že ve středu by mohl počet nově diagnostikovaných případů atakovat 20 tisíc. Pardubický kraj už v úterý oznámil, že nemá v nemocnicích další lůžka, ve středu hlásí stejnou situaci několik nemocnic ve Středočeském kraji.

Stát už v dřívějších fázích epidemie covidu povolal dvakrát na pomoc vyhlášením pracovní povinnosti studenty medicíny a ošetřovatelství. Blatný jejich znovupovolání zmínil jako jednu z možností, které ministerstvo zdravotnictví zvažuje pro případ dalšího zhoršování epidemie koronaviru a nárůstu zátěže nemocnic, v polovině února.

Vedle toho ministr jmenoval zapojení specializovaných nemocnic, které se dosud na léčbě pacientů s covidem nepodílely, pracovní povinnost zdravotníků z ambulantního sektoru nebo zřizování takzvaných pracovišť neodkladné pomoci, která se využívají při hromadných neštěstích.

Tagy: