Blogerka ve videu ukázala, jak řídit tank. Klip se stal hitem internetu

Zničený ruský tank u Charkova (vyfoceno 26. února)

Jak můžou ukrajinští obránci zničit tank

V době, kdy se ruské vojenské síly rozmístily na Ukrajině, reagovaly desítky tisíc uživatelů sociálních sítí na video blogerky, která popisovala, jak řídit vojenský tank. Po internetu se začaly šířit informace, že klip natočila Ukrajinka jako součást boje proti ruské invazi. Jak se ale později ukázalo, pravda je někde jinde.

Podle agentury Reuters je Nastya Tymanová, autorka videa, automechanička a autoblogerka. Podle její stránky na YouTube žije v Rusku. Navzdory tvrzení na internetu se nezdá, že by byla Ukrajinka. Klip Tymanová poprvé sdílela 28. února 2021.

Video nasbíralo více než 6,9 milionu zhlédnutí. Tymanová obsah znovu zveřejnila na TikToku i Instagramu 27. února 2022, tedy tři dny po zahájení ruské invaze. Její dva poslední příspěvky neobsahují žádnou zmínku o konfliktu a ani o Ukrajincích.

Klip ukazuje Tymanovou uvnitř vojenské techniky, jak dává pokyny k řízení, například ohledně zapnutí motoru, používání spojky a převodových stupňů.

Video rozpoutalo dezinformace

Záběry přiměly některé lidi na sociálních sítích tvrdit, že ukrajinský uživatel natočil tento návod a sdílel ho na platformě sociálních médií TikTok, aby bojoval proti ruské invazi. „Tohle není vůbec vtipné. Dělají to proto, aby věděli, jak se bránit před zemí, která je pronásleduje,“ napsal jeden z nich. „Viděl jsem její video. Je úžasná, stejně jako ostatní stateční Ukrajinci, kteří brání svou zemi,“ dodal další.

V rozhovoru pro Cosmopolitan Russia z roku 2020 Tymanová uvedla, že ráda „fotí vše, co souvisí s auty – opravy, tuning, závody, driftování, cestování autem a tak dále v nekonečném seznamu“.

Tagy: