Rusové ze mě vymlátili duši. Islámský stát je proti nim banda skautů, líčí krutě mučený Brit

Ukrajinský voják vyslýchá zajatého ruského vojáka. (5.3.2022)

Pouštěli do nás elektrický proud a inscenovali „falešné“ popravy. Dva britští vojáci popsali, jak probíhalo jejich mučení poté, co na Ukrajině padli do ruského zajetí. Jeden z nich dokonce uvedl, že ruské praktiky byly horší než ty, které zažil v Sýrii, kde bojoval proti Islámskému státu.

Britští vojáci, kteří byli propuštěni ze zajetí před rokem, popsali, jaké mučící praktiky na ně „ruští divoši“ používali. Bili je, bodali a trýznili elektrickým proudem, k jídlu dostávali zbytky, museli natáčet videa, kde žádali o propuštění, zpívat ruskou hymnu a denně zažívali „falešné“ popravy. Dodali, že museli spát v celách bez oken spolu s desítkami dalších vězňů a oblečení měli plné vší.

„Jednou mě zavřeli do cely. Přišli čtyři chlapi, otevřeli dveře, dali mi na hlavu pytel, vytáhli mě ven a 20 až 25 minut mě bili. Vymlátili ze mě duši. Nikdy se mě na nic nezeptali. Nechtěli žádné informace,“ popsal voják John Harding pro web The Times. Dodal, že měl poté zlomená všechna žebra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové nás zabíjeli na každém metru. Ukrajinský voják líčí těžké ztráty při tažení na Bachmut

Harding se v minulosti dobrovolně přihlásil do bojů v Sýrii, kde válčil proti Islámskému státu. Ani tam prý ale nezažil tak kruté praktiky. „Řekl bych, že krutost ruské armády je horší než brutalita ISIS. Byl jsem v Sýrii, kde jsem bojoval proti islamistům, v porovnání s ruskou armádou ale vypadali jako banda zas*aných skautů,“ popsal.

Druhý z vojáků, Aiden Aslin, uvedl, že po propuštění z ruského zajetí hodně přibral na váze. Jeho psycholog se prý domnívá, že nadměrná konzumace je přirozenou reakcí na strádání, jemuž byl vystaven v zajetí, kdy dostával každý den jen kůrku chleba.

Horší než fyzické mučení mu přišlo psychické týrání, kdy neustálé čelil hrozbě popravy. „Téměř každý den mě vyvedli ven a přes obličej mi dali kuklu. Pokaždé jsem byl naprosto vyděšený a splašil se mi puls,“ vylíčil.

Aslin a Harding byli propuštěni loni v září v rámci výměny deseti zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem (mezi nimiž bylo pět Britů), kterou zprostředkovala Saúdská Arábie. Ostatními propuštěnými byli Dylan Healy, Andrew Hill a Shaun Pinner. „Dostali jsme se odtamtud, ale bylo to jen o vlásek,“ řekl Pinner na videu, které společně s Aslinem nahráli v letadle cestou do Británie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bachmutský mlýnek na maso v praxi. Cesta k městu je plná ruských mrtvol, ukazují záběry

Tagy:
mučení Ukrajina Sýrie Islámský stát Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Aiden Aslin Shaun Pinner John Harding Andrew Hill