Boj s časem pro oběti povodní. Do obcí neproudí plyn, zima může zkázu vytopených domů dokončit

Lidé na mnoha místech postižených povodněmi bojují s časem. Do příchodu zimy musí vysušit zaplavené domy. Jenže do mnoha obcí kvůli poškození potrubí stále neproudí plyn.

Oběti povodní na Jesenicku bojují s časem

Povodně na Jesenicku poničily na 210 kilometrů plynovodů. Nouzový stav je vyhlášen v devíti obcích. Plyn by do nich mohl znovu proudit až za několik týdnů. Jenže lidé potřebují teplo, aby mohli vysoušet své domy.

Kdo si v zaplavených oblastech z kotlíkových dotací pořídil plynový kotel, teď lituje.Ten, kdo má teď momentálně dřevo v Jeseníku, nebo tady v okolí a celkově v zatopených oblastech, tak si myslím, vyhrál život přes zimu,“ řekla pro CNN Prima NEWS Dana Konvičná.

ČTĚTE TAKÉ: Z domu zbyl rodině s dětmi z Jesenicka jen kráter. Teď hledá bydlení, hypotéku musí platit dál

Její rodiče žijí v povodněmi zničené obci Lipová-lázně. „Máme kamínka, které nám zachránily dvě místnosti, a tři vysoušeče,“ dodala Konvičná s tím, že se do příchodu zimy snad podaří dům vysušit.

Mezi nejpostiženější místa patří podle plynařů Jeseník, část Žulové, Česká Ves, Písečná, Bělá pod Pradědem, Vápenná, Lipová-lázně, Ramzová a Mikulovice. Například právě v Mikulovicích se voda prohnala zhruba polovinou domů a lidé tak bojují s časem. Jedním z postižených je i Petr Růžička, který se snaží improvizovat. K vysoušení používá plynové bomby, což znamená značnou finanční zátěž.

Lidem hrozí ztráta střechy nad hlavou

„Desetikilová bomba vydrží čtyři až pět hodin a stojí 400 až 500 korun. K tomu člověk potřebuje zase elektrocentrálu, elektriku, takže ještě zase další benzín. Hodinové vysoušení stojí zhruba 600 korun. A to bych ty plamenomety potřeboval asi čtyři,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Že se všude nestíhá vysoušet podle představ, potvrdil i starosta Mikulovic Roman Šťastný. „Někde to bude rychlejší, jinde zase pomalejší. Protože to vedení tady bylo tak poškozeno, že to nebude jednoduché,“ uvedl.

Když lidé do zimy nestihnou osekat omítky a začít sušit své domy, tak mohou přijít o střechu nad hlavou. Vysoušení ale aktuálně nepřeje ani počasí, kdy noční teploty na některých místech padají téměř k nule.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Začaly demolice po povodních na Jesenicku. S domem odešel kus duše, říká jeden z majitelů

Tagy:
sušení zima povodeň katastrofa oběť plyn přírodní katastrofa Mikulovice Jesenicko plynový kotel kamna okres Jeseník katastrofy, nehody a mimořádné události Lipová-lázně vysoušení