Pomozme bombarďákovi z Brna, prosí Švancara. Miliony pro Vilíka shání i další celebrity

Roční Vilík má šanci na lepší budoucnost. Stojí však 20 milionů korun a čeká na něj v Austrálii. Rodina proto založila sbírku a prosí veřejnost o pomoc.

Pomoc pro ročního Vilíka

Od zveřejnění sbírky na pomoc ročnímu Vilíkovi uplynul více než týden a rodina nevěří svým očím. Z dříve nemyslitelné cílové částky 20 milionů se stává realita. Lidé z celého Česka denně posílají miliony, k pátečnímu dopoledni jich sbírka pro nemocného chlapečka na platformě Znesnáze hlásí již celkem sedmnáct. V čele stojí – stejně jako v případě „stamilionového“ Martínka – celebrity. V tomto případě bývalý fotbalista Petr Švancara, který je zároveň patronem sbírky, či Nikol Leitgeb.

„Zdravím vás všechny. Tenhle bombarďák se jmenuje Vilík. Je stejně jako já z Brna, ale neměl to štěstí v životě, že by byl zdravý. A má před sebou velký boj,“ sděluje ve videu na svých sociálních sítích Švancara, který na koleni drží malého bojovníka.

Vilík trpí vzácným neurodegenerativním progresivním onemocněním, kterému se přezdívá SPG56. Příznaky nemoci se začaly projevovat, když bylo chlapci půl roku. Postupně začal ztrácet motorické dovednosti – a podle lékařů se bude situace zhoršovat.

ČTĚTE TAKÉ: Buďte vděční za to, co máte. Emoce pomáhá prodloužit život, odhalila studie

Existuje však naděje, a to v podobě genové terapie v Austrálii. Náklady spojené s aplikací terapie však vychází na 20 milionů korun a rodinu tlačí čas. Proto se do akce zapojily celebrity, jako Švancara, který je mimo jiné patronem sbírky na platformě Znesnáze.

„Vypruďme“ další lidi, čas utíká...

„Potřebujeme vybrat hodně peněz. A chápu, že ne každý může finančně přispět, ale můžete pomoct tím, že budete jeho příběh sdílet na sociálních sítích,“ připomenul bývalý fotbalista. Ti, kteří chtějí přispět, mohou využít QR kód či přejít přímo na stránky Znesnáze, kde je celý Vilíkův příběh popsán.

„Vilda to fakt potřebuje. Každý v životě máme nějaký boj a já bych byl rád, kdyby ho Vilda vyhrál. Potřebujeme hodně peněz. Vildovi přeji, ať to vše zvládne a pojďte společně se mnou do toho,“ dodal Švancara.

Do povědomí řady lidí na sociálních sítích se příběh ročního Vilíka dostal i díky Nikol Leitgeb, za svobodna Štíbrové, která má vlastní Nadační fond Radovan. Stejně jako v minulosti sdílí příběhy těch, kteří potřebují vybrat finance na lepší život. Zejména díky jejímu zapojení se podařilo vybrat více než 100 milionů na pomoc malému Martínkovi.

„Zdraví si za peníze nekoupíš. Ale někdy možná… 20 milionů je cena za zastavení progresivního onemocnění malého Vilíka. A čas utíká,“ podotkla Leitgeb na sociální síti Instagram.

„Říkala jsem si, jestli bychom se zas nějak nespojili a společně nevyprudili ještě jednoho dalšího člověka, a ten by vyprudil dalšího člověka a společně bychom byli tak dlouho otravní, dokud bychom tohohle ročního blonďáčka nemohli poslat do Austrálie na léčbu, kterou tak akutně potřebuje… Co myslíte?“ ptala se.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Riskovali vlastní život, aby pomohli. Darujte Srdce pro hrdinu a hlasujte

Mimo Švancary a Leitgeb příběh Vilíka sdílí i další celebrity: zpěvačky a herečky Monika Absolonová, Anna Julie Slováčková s Evou Burešovou, bývalá tenistka Barbora Strýcová, zpěvák a herec Tomáš Klus, zpěvačka Jitka Boho či topmodelka Tereza Maxová.

Rodina ročního chlapce založila i vlastní účet na sociálních sítích s názvem „Zachraňme Vilíka“, kde každý den přidává aktuality k rostoucí částce. „Jsme ohromeni a vděční! Díky vaší neuvěřitelné podpoře jsme za krátkou dobu vybrali polovinu cílové částky,“ psali ještě ve čtvrtek. Jen o den později se částka z deseti milionů dopoledne přehoupla k sedmnácti. A stále roste.

Pokud i vy chcete Vilíka podpořit, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze.

Tagy: