Boxeři proti Putinovi. Nejen bratři Kličkové, do války je ochotný jít i šampion Fury

Otřískaní tvrdými a krvavými boji v ringu se nebojí ani války. Do obrany Ruskem napadené Ukrajiny se přidaly i boxerské celebrity. O bratrech Kličkových se toho už napsalo hodně, ale velkou národní hrdost demonstrují také aktivní hvězdy tvrdého sportu – Oleksandr Usyk a Vasyl Lomačenko. Připravená nasadit vlastní život je rovněž britská celebrita Tyson Fury.

Násilný vpád ruských vojsk na Ukrajinu svlékl nacionalismus u tamních lidí v tom nejlepším smyslu slova do naha. Celý svět žasne, jak statečně se k děsné situaci staví země v čele s nebojácným prezidentem Volodymyrem Zelenským. Odhodlání místních drží velmi vysoko persony z boxerského světa.

Už v minulém týdnu se ve veřejném prostoru objevilo, jak Vladimiru Putinovi nechce darovat sebemenší kousek území ani bratrská dvojice Vitalij a Vladimir Kličkovi.

50letý Vitalij během kariéry posbíral šampionské pásy organizací WBA, WBO, IBF i méně prestižní titul IBO. O pět let mladší Vladimir vlastnil opasek IBF, později i WBO a WBA, navíc vlastní i zlatou olympijskou medaili z Atlanty 1996. Zkrátka velké celebrity nejen na Ukrajině, ale po celé planetě.

Starší z bratrů se po ukončení aktivní kariéry vrhl na politickou dráhu. Byl poslancem, stal se jednou z hlavních tváří prozápadních protestů „Euromajdan“, později kandidoval na prezidenta. Od roku 2014 je starostou Kyjeva. A právě hlavní město nyní se zbraní v ruce spolu s Vladimirem brání. Během kariéry si vydělali miliony, mohli by být nyní v bezpečí kdekoliv jinde. Ale rozhodli se bojovat za svou vlast.

Jak se to mohlo stát v 21. století?

Na rozdíl od Kličkových nebyl Oleksandr Usyk v době zahájení invaze na Ukrajině. Nacházel se v Londýně, ovšem když viděl, co se děje v rodné zemi, okamžitě ho to táhlo domů, aby pomohl odrážet útoky Rusů.

„Pokud mi budou chtít vzít život nebo životy mých blízkých, budu to muset udělat. Nechci střílet, nechci nikoho zabít, ale pokud po mně půjdou, nebudu mít na výběr,“ řekl z krytu v Kyjevě pro CNN. Zároveň přiznal, že se nebojí. „Absolutně žádný strach. Jsem jen zmatený. Jak se to mohlo stát v 21. století?“

35letý olympijský vítěz z Londýna v těžké váze či šampion organizací WBO, WBC, WBA i IBF dále uvedl, že zkušenosti z boxu mu pomáhají zachovávat si v kritické situaci nadhled. „Pomohlo mi to být klidný a duševně připravený. A zároveň mi to pomáhá radit ostatním, kteří panikaří a jsou nervózní.“

Usykovým kamarádem z dětství a také kolegou z „branže“ je 34letý Vasyl Lomačenko. Také on neváhal a je ochotný nasadit za Ukrajinu vlastní život. Před startem profesionální dráhy se stal v pérové i lehké váze vítězem olympiády.

Válka vypukla ve chvíli, kdy byl Lomačenko – považovaný za jednoho z nejlepších boxerů současnosti – na cestě do Řecka. O pár dní později už po sociálních sítích kolovala jeho fotka ve vojenské uniformě.

Pokud by byly do rusko-ukrajinského konfliktu oficiálně vtaženy i Velká Británie nebo Spojené státy americké, nebude se dlouho rozmýšlet ani Tyson Fury. Britského těžkotonážníka čeká podle jeho slov v dubnu poslední zápas kariéry proti Dillianu Whyteovi, kdy obhajuje pás šampiona organizace WBC.

„Jsem dvojnásobným nesporným mistrem světa. Mám 150 milionů liber v bance a nemám, co komu dokazovat. Jsem mladý, zdravý. Koupím si jachtu a budu si užívat,“ poznamenal na tiskové konferenci v Las Vegas. Ale zároveň byl dotázán na aktuální situaci na Ukrajině.

Za určitých okolností by byl svolný nákup jachty a odpočinek odložit. „Pokud by se válka dotkla Velké Británie nebo USA, budu první, kdo půjde bojovat do přední linie. S výškou 206 centimetrů budu snadným cílem a zemřu hned,“ řekl cynicky. Zároveň o přístupu Kličkových, Usyka a Lomačenka prohlásil, že „dělají to, co mají dělat“.

Tagy:
válka armáda box Ukrajina sport Tyson Fury Oleksandr Usyk Vitalij Kličko Vladimir Kličko Vasyl Lomačenko