Slzy ukrajinských tenistek. Jastremská vyměnila kryt za kurt, Svitolinová porazila Rusku

Nejtěžší zápas v životě, napsala tenistka Dajana Jastremská po vyhraném duelu s Rumunkou Anou Bogdanovou. Nejen kvůli tomu, že na kurtu strávila přes tři hodiny. Ještě před několika dny se schovávala v krytu v Oděse před střelami a bombami. I další ukrajinská hráčka si v úterý večer poplakala. Elina Svitolinová dlouho váhala, jestli na turnaji v mexickém Monterrey nastoupit vzhledem k nereakci tenisových asociací na ruské násilí. Nakonec se rozhodla – nešťastnou shodou okolností – proti Rusce Potapovové hrát.

Totální mix emocí musela rozdýchávat Dajana Jastremská. „Třesou se mi paže,“ říkala poté, co zvládla vyloženou bitvu s Bogdanovou. Tříhodinový zápas vyhrála 3:6, 7:6(7), 7:6(7), ale těžko si mohla užívat vybojovaný triumf.

Válku doma na Ukrajině nevnímá pouze zprostředkovaně. Minulý týden prožila nejhorší dny života, když v Oděse musela do krytu, aby stejně jako její rodina zůstala ochráněná před ruskými útoky. Nakonec její otec Olexandr rozhodl, že ji pošle spolu se sestrou Ivannou lodí do bezpečí. Posléze Jastremské cestovaly do Francie, kde dostaly divokou kartu na turnaj ve francouzském Lyonu.

Společně nastoupily do čtyřhry, kterou prohrály, ale v singlu jde Dajana zatím i přes špatné psychické rozpoložení dál. „Tato výhra je ve srovnání se vším, co se děje v mé zemi, ničím. Jsem alespoň ráda, že svým způsobem bojuji za svoji zem,“ podotkla po postupu přes rumunskou tenistku, která ihned po zápase přichystala 21letá Jastremské velmi srdečné objetí.

„Právě jsem přijela ze země, kde je válka a kde je moje rodina. Bylo to velmi těžké, hlavně emocionálně. A přála bych si, abych teď mohla být doma… Jsem šťastná, že jsem vyhrála pro Ukrajinu, zároveň velmi smutná,“ soukala ze sebe zabalená do ukrajinské vlajky, zatímco si utírala slzy.

Spojit tenisovou komunitu, aby stála za Ukrajinou

Jen o pár hodin později o tisíce kilometrů dál nastoupila na kurt Elina Svitolinová. Vítězka Turnaje mistryň z roku 2018 a bývalá světová trojka v minulých dnech apelovala na tenisové asociace. Zatímco jiné sportovní orgány postupně upíraly ruským sportovcům možnost soutěžit, v tenise byl dlouho klid. Pokud by to mělo pokračovat, odmítala další rodačka z Oděsy hrát turnaje.

Až v úterý večer se Mezinárodní tenisová federace ITF rozhodla vyloučit Rusko a Bělorusko ze všech svých týmových soutěží včetně Davisova poháru i Poháru Billie Jean Kingové. Obě soutěže ruské týmy loni vyhrály. K sankcím vůči Rusku a Bělorusku se přidali i zástupci profesionálních asociací mužů a žen ATP a WTA. Ruští a běloruští tenisté jako jednotlivci se mohou i nadále účastnit všech turnajů na okruzích ATP i WTA a mají dovoleno hrát i na grandslamových podnicích spadajících pod ITF. Až do odvolání nicméně mohou startovat jen jako neutrální sportovci.

To zřejmě Svitolinové stačilo a bojkot se nekonal. Nebývá zvykem, aby tenistky nastupovaly mimo reprezentační soutěž v národních barvách. Sedmadvacetiletá hráčka ale tentokrát nemohla jinak. V prvním kole v mexickém Monterrey čelila už „neutrální“ Anastasiji Potapovové. Postoupila po jednoznačném průběhu 6:2 a 6:1.

„Byl to pro mě hodně výjimečný zápas. Jsem moc smutná, ale jsem ráda, že hraju. Můj úkol je spojit tenisovou komunitu, aby stála za Ukrajinou, protože co se tam děje, je hrozné. Proto jsem tady. Proto hraji za svoji vlast a dělám všechno pro to, abych svoje postavení a možnosti využila k přesvědčení lidí k podpoře Ukrajiny,“ uvedla dojatě.

Při interview přímo na dvorci se jí leskly slzy v očích zejména ve chvíli, kdy mluvila o tom, že veškeré peníze, které v Mexiku vydělá, pošle ukrajinské armádě. Pokud by potvrdila pozici turnajové jedničky a celý podnik vyhrála, dostane na prize money v přepočtu přibližně 673 tisíc korun.

Tagy: