Žhavý seznam Izraele: Vojenské základny, vesmírná centra i sídlo Chameneího. Kde hrozí útok?

Izrael může plánovat odvetné raketové či dronové útoky v Íránu. Kde by v takovém případě zasáhl? Mapu s možnými cíli představili výzkumníci z FDD americké stanici CNN. V seznamu objektů nalezneme raketové či letecké základny, stejně tak vesmírná střediska. Jsou zde ale i ministerstvo obrany či dokonce kancelář ájatolláha Alího Chameneího.

S mapou možných cílů přišla Nadace na obranu demokracií (FDD) a její expert, vysloužilý voják a bývalý mluvčí Izraelských obranných sil Jonathan Conricus. Ten má za to, že úder určitě přijde. Není otázkou, zda vůbec Izrael zaútočí na Írán, nýbrž spíš kdy a co se stane terčem.

ČTĚTE TAKÉ: Mateřská láska v době teroru: Žena během útoku v Tel Avivu chránila své dítě vlastním tělem

„Je to otázka kdy, kde, jak silně a v jakém pořadí (Izrael zaútočí),“ popsal pro CNN Conricus. Dodal, že experti napřed zanalyzovali vojenská místa, která by mohla být zasažena. Podle jeho mínění by prvními cíli měly být raketové základny Íránu a to ne ledajaké.

Terč na sobě mají ty, ze kterých Íránci v úterý vyslali salvy na Izrael. Conricus jmenoval íránské základny v Araku, Isfahánu a Imam Alí v Chorrámábádu. „Myslím, že lze předpokládat, že tato místa budou zasažena jako první,“ komentoval vysloužilý voják.

Conricus zároveň dodal, že rozhodně není na místě podceňovat íránskou protivzdušnou obranu. Na druhou stranu však očekává, že Izraelci svůj úder provedou pomocí letounů řízených piloty, nikoliv střelami na dálku jako Íránci. Roli bude hrát také množství strategických informací.

Bývalý mluvčí izraelských sil také jmenoval další možné cíle. Jde o zhruba 14 ropných plošin. V analýze FDD jsou zmíněny další zajímavé cíle – například střediska a startovací plošiny íránského vesmírného programu.

Mezi možnými cíli přímo v Teheránu je pak uvedena i kancelář íránského duchovního vůdce ájatolláha Alího Chameneího či íránské ministerstvo zahraničí. „Pokud chce Izrael udělit Íránu vojenský zásah, tak zaútočí na vojenské cíle, to pošle jasnou zprávu,“ řekl Conricus.

Zároveň však dodal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu může jít ve své snaze ještě dál a vyslat střely přímo na rezidenci či kancelář duchovního vůdce Íránu. „Izrael může jít po jaderných zařízeních či přímo kancelářích (íránského) režimu,“ nastínil dále expert pro CNN.

PODÍVEJTE SE: Obrana před íránským útokem přišla Izrael draho. Za sestřelení raket zaplatil miliardy

Tagy:
CNN Izrael politika Tel Aviv Írán Benjamin Netanjahu obrana Teherán vláda Sajjid Alí Chameneí Isfahán konflikt, válka a mír Jonathan Conricus