Izrael má menší, ale vyspělejší armádu než Írán. Analytik popsal, jak odpoví na noční útok

Írán v noci na středu už podruhé v letošním roce zaútočil na Izrael, tentokrát úder předem neavizoval. Odplata židovského státu přijde podle odborníků do několika dnů. Analytik CNN popsal, jak bude vypadat. Při přímém střetu Izraele a Íránu by se potkaly dvě naprosto odlišné armády.

Mimořádné napětí na Blízkém východě dál a dál sílí. Izraelská šarvátka s Libanonem vyprovokovala Írán k útoku na židovskou zemi, protože Teherán stojí za libanonským teroristickým hnutím Hizballáh.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češka žijící v Izraeli popsala moment útoku. Na schování se před raketami je asi 90 sekund. Rány slyšela i z krytu

Letos to bylo už podruhé, co Írán útočil na Izrael. Dubnový útok byl mohutný, perská velmoc ho ale avizovala dopředu a dala spojencům Izraele čas na přípravu. Při druhém útoku už ale Teherán diplomatické rukavičky odhodil. Na Izrael v noci poslal zhruba 180 raket, větší škody ale zřejmě nenapáchal.

Izrael už dal najevo, že se pomstí. Vlna odvetných úderů je na Blízkém východě běžná, většinou ale rychle utichne – v opačném případě přeroste spor v hlubší konflikt, jako se to stalo mezi Izraelem a Libanonem.

Cílem odvetného útoku Izraelců mohou být ropné nebo jaderné kapacity Íránu. Spojené státy odhadují, že doba, za kterou dnes Írán dokáže vyrobit dostatek materiálu pro výrobu jaderné zbraně, je přibližně jeden až dva týdny.

„Z pohledu Izraele není možné, aby Írán získal jaderné zbraně. V Netanjahuově kabinetu by jistě existoval silný tlak, aby na tato jaderná zařízení zaútočil a v podstatě tím íránský jaderný zbrojní program zbrzdil, a to potenciálně na několik let,“ řekl CNN Malcolm Davis, vedoucí analytik pro obrannou strategii Australského institutu strategické politiky.

Podle Davise by Izrael mohl zaútočit na íránská jaderná zařízení tradičním vojenským způsobem nebo kybernetickým útokem podobnému tomu, který použil proti pagerům a vysílačkám Hizballáhu. „Ať už Izrael udělá cokoli, musí to být velmi viditelné a musí být jasné, že je to rozhodné a úspěšné,“ míní Davis.

Izrael sám nikdy nepřiznal, že má jaderné zbraně, pravděpodobně jimi ale už po dekády disponuje. Podle analýz USA má k dispozici několik desítek nukleárních hlavic.

Kdo má větší armádu?

V případě významnější eskalace by mohl spor mezi Izraelem a Íránem vyústit v hlubší konflikt. V takovém případě by se setkaly armády postavené na naprosto odlišných základech. Íránské vojsko je na první pohled sice významně větší, Izrael ale boduje na poli technologické převahy a sofistikované zpravodajské sítě.

Web rádia Svobodná Evropa upozornil, že izraelský vojenský rozpočet činí v přepočtu 440 miliard korun, íránský je téměř třikrát nižší. Aktivních vojáků má židovská země asi 170 tisíc, Írán přes 600 tisíc. Teherán má také více tanků či obrněných transportérů. Početně pak masivně převyšuje Izrael i v kontextu dělostřelectva.

Izrael má naopak více stíhaček a hustší síť vojenských satelitů. Základem úspěchu izraelské obrany je pak čtyřvrstvý a často téměř neprostupný protivzdušný systém, který ale Tel Aviv stojí miliardy. Záchytné rakety Iron Domu a dalších systémů jsou mnohem dražší než levné drony a rakety Íránu. I proto se Izrael snaží rozšířit štít o pátou laserovou vrstvu, která by nebyla tak nákladná.

Podle odborníků Izrael čelí i dalším překážkám, včetně nedostatku tankerů pro doplňování paliva ve vzduchu. Izrael by také potřeboval povolení k překročení vzdušného prostoru několika zemí, aby se dostal do Íránu. Pokud vypukne válka, Izrael pravděpodobně proti Íránu nasadí rakety dlouhého doletu, uvedli odborníci. Teheránská protivzdušná obrana zatím nebyla vyzkoušena v boji.

Podle CNN ale Írán doufá, že Izrael provede jen omezený odvetný útok a k větší eskalaci teď nedojde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izrael byl na íránský útok skvěle připraven, říká expert. Vysvětlil, jak jeho obrana funguje

Tagy: