Ruské síly na Ukrajině mají nového velitele. Kdo je generál Gerasimov a co přinese?

Ruské síly operující na Ukrajině mají opět nového velitele. Stal se jím sám náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov. Rusové tak do velení nasadili svého nejvýše postaveného vojáka, od něhož si dle oficiálního vyjádření slibují zefektivnění svých bojových kroků proti Ukrajincům. Kdo však Gerasimov vlastně je?

„Náčelník generálního štábu, armádní generál Valerij Gerasimov, byl jmenován velitelem Sjednocené skupiny vojsk (sil),“ oznámilo ruské ministerstvo obrany, do funkce jej oficiálně jmenoval šéf tohoto resortu Sergej Šojgu.

Co však od nasazení Gerasimova, tedy nejvýše postaveného vojáka celé Ruské federace, může znamenat? Samotní Rusové si od něj slibují „zvýšení efektivity“ svých bojových úkonů proti Ukrajině a také zlepšení spolupráce mezi jednotlivými složkami.

Komentátoři se však shodují, že celá věc má ještě politický podtext. Čím dál více totiž uvnitř nejužšího okolí ruského prezidenta Vladimira Putina zní hlas oligarchy a šéfa žoldáků z Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Ten zejména poslední měsíce při každé příležitosti kritizuje ruskou armádu a její velení, a naopak velebí své vagnerovce coby jedinou úspěšnou sílu Moskvy. Není tak překvapením, že častými terči Prigožina byli právě Šojgu a Gerasimov.

Dobrý teoretik, ale špatný praktik?

Podle některých hlasů se tak Putin jmenováním Gerasimova do čela ruských sil jasně postavil na stranu představitelů své armády, čímž dal najevo svůj odklon od Prigožina. O něm se naopak rovněž hovoří, že by mohl mít ambice naplno vstoupit do ruské politiky, možná i v čele Ruska jednou vystřídat Putina.

Co ovšem od Gerasimova očekávat? Rozhodně se jedná o zkušeného vojáka, který v armádě slouží již od dob Sovětského svazu. Působil v Polsku a Pobaltí, velel praporu na Dálném Východě a zapojil se i například do druhé rusko-čečenské války, kdy velel 58. armádě Severokavkazského vojenského okruhu.

Od roku 2012 je v čele generálního štábu ruské armády. Za tu dobu se podle odborníků stal de facto tvůrcem ruské hybridní války ve světě. Tento názor sdílí i například bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a generál ve výslužbě Jiří Šedivý. „Víme, že to je článek, kterým de facto ukazuje, co to je hybridní válka a jak se vlastně vede. Vždycky byl chápán jako člověk, který je spíš zaměřen na doktriální úrovně a je schopen široce pojmout teorii vojenství a také ji implementovat. Teď ale vidíme, že to není tak úplně pravda,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS Šedivý.

Zároveň připomněl, že Gerasimov měl být jednou z hlavních ruských hlav, která připravila samotnou invazi na Ukrajinu. Tam má nyní zamířit coby velitel v době, kdy se Rusům téměř nic nedaří. Podle Šedivého může Gerasimov na Ukrajině jet spíše kvůli tomu, aby jednoduše řečeno napravil, co sám způsobil. Je však otázkou, zda se mu to podaří. „Byť je to zkušený velitel, který začal od funkce velitele roty a vlastně prošel všemi úrovněmi, tak se zdá, že buď podlehl politickým tlakům tzv. ‚speciální vojenské operace‘, nebo je skutečně dobrý teoretik, ale špatný praktik,“ dodal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS český generál ve výslužbě.

Ukrajinský kalich hořkosti

Že je jmenování do čela ruských sil na Ukrajině v podstatě o políček směrem ke Gerasimovi od Putina si myslí také analytik britského Královského institutu spojených služeb (RUSI) Mark Galeotti. „Je to jakási degradace či alespoň takový kalich hořkosti. Teď je to na něm (Gerasimovovi pozn red.) a odhaduji, že Putin má znovu nerealistická očekávání,“ zmínil pro americkou CNN odborník.

„Nasazení náčelníka generálního štábu jako velitele na bojišti je indikátorem rostoucí vážnosti situace, které Rusko čelí, a jasným uznáním toho, že tažení nedosahuje strategických cílů Ruska,“ uvedlo pro změnu britské ministerstvo obrany.

Gerasimovovým zástupcem bude současný velitel ruských vojsk zapojených do konfliktu na Ukrajině, Sergej Surovikin. Nebude ale jediným. Na tuto pozici míří také vrchní velitel ruské armády Oleg Saljukov a rovněž Gerasimovův zástupce na generálním štábu Alexej Kim. „Speciální vojenskou operaci“ tak povedou nejvýše postavení velitelé v Ruské federaci.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina Rusko Jiří Šedivý generální štáb Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu