Britská vláda uvalila sankce na ruského oligarchu Abramoviče. Nemůže tak prodat Chelsea

Ruský oligarcha Roman Abramovič asistuje u mírových jednání Ukrajiny a Ruska.

Jaké sankce čekají na ruské sportovce?

Vláda Velké Británie uvalila sankce na současného majitele Chelsea Romana Abramoviče. To znamená, že v tuto chvíli nebude možné londýnský klub prodat, což měl od minulého týdne v plánu a už se rýsovali zájemci. Londýnský klub aspoň získal speciální licenci, aby dál mohl pokračovat ve fotbalových aktivitách. Nicméně nad budoucností visí otazník.

Abramovič je jedním ze sedmi ruských oligarchů, na které Velká Británie uvalila sankce, čímž jim zmrazila veškerý majetek a zakázala vstup do této země. Nemohou obchodovat s jednotlivci ani společnostmi. Informovala o tom řada britských médií, například The Times.

V důsledku toho magnát v tuto chvíli nemůže prodat Chelsea. Tento úmysl oznámil minulý týden s tím, že finance, které touto cestou získá, pošle obětem války na Ukrajině. Vládu tím ovšem evidentně neobměkčil. Ta měla podle zdroje z kabinetu doslova vzkázat: „Z prodeje nedostane ani penci.“

Klub může pokračovat ve fotbalových aktivitách, což znamená, že čtvrteční večerní zápas v rámci Premier League na hřišti Norwiche není v ohrožení. Ovšem otázkou je, jak to bude ve vzdálenější budoucnosti. Například teď nemůže prodávat ani nakupovat hráče, zastavený je i prodej vstupenek.

Pětapadesátiletý rodák ze Saratova přesunul své aktivity na „ostrovy“ v roce 2003, kdy také pořídil Chelsea. Svými penězi pomohl nastartovat nejúspěšnější éru Blues, která obnáší dvě vítězství v Lize mistrů i Evropské lize a pět titulů z Premier League.

Tagy:
prodej Velká Británie Premier League britská vláda Chelsea Londýn sankce fotbal sport Roman Abramovič The Times vláda Spojeného království Liga mistrů UEFA oligarcha Chelsea FC Evropská liga UEFA ruská invaze na Ukrajinu