Studenti uspořádali velkou sněhovou bitvu. Dostali pokutu za porušení lockdownu

Koulovačka

Koulovačka v Leedsu. Lidé porušují restrikce.

Během zimní vlny jsme pokutovali mnohem více lidí, kteří porušovali proticovidová opatření, než za prvních devět měsíců pandemie, informoval zástupce komisaře Scotland Yardu Steve House. Britská policie podle něj nyní rozdává 66krát více pokut než na jaře. Přispěla k tomu i čtvrteční studentská sněhová bitva v Leedsu, které se zúčastnilo asi 200 lidí.

Sněhovou bitvu natočil Liam Ford, který se zrovna procházel v parku se svou přítelkyní. „Nemohl jsem uvěřit tomu, co jsem viděl. Naproti sobě stály dvě skupiny po stovce lidí na každé straně a házely po sobě sněhové koule,“ popsal Ford koulovačku v Hyde Parku, na severozápadě Leedsu.

Do bitvy se zapojili převážně studenti z různých vysokých škol. Jeden z účastníků ji označil jako „nejzábavnější, kterou mohli zažít za střízliva“. Sněhové pokrývky si Britové užívali i v dalších parcích, sáňkovali či dokonce sjížděli kopce na lyžích. Čtvrteční akci v Hyde Parku svolali studenti na Facebooku, mnozí ji ale kritizovali kvůli obavám z šíření koronavirové infekce.

Kvůli zhoršující se pandemické situaci platí v zemi od 4. ledna plošná karanténa. Domov mají obyvatelé Anglie opouštět jen v případě nákupu potravin či léků, návštěvy lékaře či kvůli cestě do práce. Žáci a studenti se vzdělávají na dálku.

Podle zástupce komisaře Scotland Yardu Steve House roste počet lidí, kteří proticovidová opatření narušují. „Zatímco během jarní vlny v období mezi 27. březnem a 13. dubnem rozdávali policisté přibližně čtyři až pět pokut denně, nyní je to rekordních 300,“ popsal pro DailyMail House. Také dodal, že policie přistoupí k tvrdšímu potlačování porušování restrikcí.

„S každým dnem rozdáváme čím dál tím více pokut, jejich počty rapidně rostou. Přál bych si, aby to tak nebylo. Přál bych si, aby všichni dodržovali předpisy,“ zdůraznil House. Lidé dostávají pokuty za nenošení roušek, či za organizování veřejného shromáždění. Ministryně vnitra Priti Patelová navíc pověřila policii, že může vyslýchat také lidi, kteří vysedávají na lavičkách.

Také komisařka Dame Cressida Dicková doporučila policistům, aby během lockdownu zaujali tvrdší postoj k pokutování. Podle ní je „absurdní“, že by si lidé neuvědomovali nutnost dodržovat pravidla.

V Británii od počátku prosince opět rostou denní přírůstky nakažených. Za posledních 24 hodin přibylo 41 346 potvrzených případů infekce. Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 3,3 milionu lidí. S covidem v Británii zemřelo za posledních 24 hodin 1 295 lidí. To je třetí nejvyšší denní bilance zemřelých od počátku pandemie.

Tagy: