Bude na Vánoce zakázaný Mrazík? Poslankyně protestovala proti kolektivní vině Rusů

Ivana Mádlová

Bude na Vánoce zakázaný Mrazík? Poslankyně protestovala proti kolektivní vině Rusů

Bude na Vánoce v televizi zakázaný Mrazík? ptala se ve čtvrtek ve Sněmovně při interpelacích poslankyně ANO Ivana Mádlová ministra kultury Martina Baxy (ODS). Reagovala tak na rozhodnutí Národního divadla neuvést operu Petra Iljiče Čajkovského Střevíčky. Podle ní jde o trestání ruských umělců za Putinovu agresi na Ukrajině.

„Nikdy jsem si nemyslela, že za Putinovy činy budeme principem kolektivní viny trestat ruské umělce druhé poloviny 19. století, kteří jsou celému světu vzácní a s Putinovou válečnou agresí nemají nic společného,“ rozčílila se ve Sněmovně Mádlová směrem k Baxovi.

Ptala se, jestli má Čajkovský platit za Putinovu válečnou agresi. „Budeme opravdu už hledat politiku i ve fantastické pohádce, která pochází z druhé poloviny 19. století? Budeme odevzdávat knihy ruských klasiků Dostojevského, Puškina nebo Gogola? Budeme ničit obrazy ruských realistů?“ nelíbilo se jí.

Podle Baxy se Národní divadlo připojilo k výzvě na podporu Ukrajiny a Střevíčky v sezóně 2023 neuvede, protože hra vyzdvihuje velikost Ruska. „Opera je zasazena do doby Kateřiny Veliké a v libretu jsou sborové scény, které oslavují carevnu. Vyzdvihují nepřemožitelnost ruské imperialistické armády a všeobjímající velikost carského Ruska,“ zdůraznil ministr kultury.

Podle něj ale rozhodnutí Národního divadla neznamená odmítání ruské umělecké tvorby ani Čajkovského. „Na repertoáru zůstávají jeho balety Labutí jezero, Spící krasavice a Louskáček. V lednu 2023 divadlo uvede další díla významných ruských autorů,“ upozornil Baxa.

Bude Mrazík na black listu?

Mádlová následně reagovala slovy, že by ji nenapadlo, že by ministr nebo ministerstvo kultury mělo zasahovat do repertoáru Národního divadla. „Jedná se mi o to, aby tu nebyla kolektivní vina vůči uznávaným autorům. Chci se ještě zeptat – myslíte si, že Mrazík, který je každoročně vysílán na Vánoce, bude na nějakém black listu, zakázaný?“ zeptala se ještě.

Podle Baxy ale není jeho prací určovat, co bude mít divadlo ve svém repertoáru. „Dramaturgové Národního divadla se rozhodli neuvést jedno dílo a místo toho uvádějí sedm dalších, takže kolektivní vina je absurdní argument,“ zdůraznil ministr. „Vaše otázka, co já si myslím o Mrazíkovi, je rovněž absurdní,“ dodal.

Tagy: