Kovanda varuje před kolapsem Vítkovice Steel: Může je potkat stejný osud jako Sberbank CZ

Vítkovice Steel.

Ekonom Lukáš Kovanda o Vítkovice Steel

České úřady zablokovaly majetek ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel. Ta je důležitým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, jenž už nyní vykazuje společně s Ústeckým krajem nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Ekonom Lukáš Kovanda varuje, že blokace majetku ohrožuje pracovní místa a může vést ke stejnému osudu, jaký potkal Sberbank CZ.

Moravskoslezský kraj spolu s Ústeckým vykazuje pětiprocentní nezaměstnanost. Kovanda připomíná, že v samotné Ostravě činí nezaměstnanost dokonce 5,4 procenta. „Přitom celorepublikový průměr odpovídá jen 3,4 procenta,“ uvedl. Blokace majetku společnosti Vítkovice Steel tak nyní ohrožuje pracovní místa zhruba 900 zaměstnanců a také pracovní místa v subdodavatelských firmách. „Celkem může jít až o nižší tisíce pozic,“ varoval.

Zablokování majetku jakékoli firmy, pokud by bylo trvalejšího rázu, závažně ochromuje její hospodaření. „Zablokování neznamená, že je majetek dané firmy zabavený nebo znárodněný. Vlastník se blokací nemění, zůstává stejný. Což je rozdíl oproti konfiskaci. Blokace neboli ‚zmrazení‘ majetku však znamená zničení jeho současné ekonomické hodnoty prostřednictvím kriminalizace jakéhokoli pokusu s takovým majetkem nakládat či z něj benefitovat,“ vysvětlil Kovanda.

Majitelé společnosti Vítkovice Steel, investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu, tak o podnik nepřicházejí. „Nemohou jej ale například prodat či jím ručit za půjčky. Což už samo o sobě ochromuje hospodaření, neboť to například znesnadňuje přístup k financování investic,“ pokračoval ekonom.

Podotkl, že lze velmi rychle také čekat reakci obchodních partnerů podniku. „Ti se budou snažit vyhnout transakcím s ním. Mohou například rušit zakázky, které u něj mají, případně už si nové dodávky objednají u konkurence,“ připomněl. Zejména západní firmy totiž v reakci namířené proti Rusku „uvalují sankce na sebe sama“: „V tom smyslu, že se vyhýbají obchodování se sankcionovanými stranami, aby si tak nepoškozovaly vlastní pověst.“

Nastane odliv zakázek?

Pokud blokace majetku Vítkovice Steel, tedy důsledek sankcí, nebude jen přechodnou záležitostí, podnik podle Kovandy získá natolik neblahé stigma, že se mu budou dosavadní i potenciální noví obchodní partneři obloukem vyhýbat, což povede k odlivu zakázek a potenciálně k bankrotu.

„Vítkovice Steel zkrátka kvůli blokaci může rychle přijít o důvěryhodnost v příslušných obchodních kruzích i u svých zákazníků nebo klientů. Může jej tak potkat v zásadě ten samý osud jako Sberbank CZ,“ varoval ekonom. Ta koncem února zkolabovala a tento týden jí byla Českou národní bankou odebrána bankovní licence poté, co jejího konečného vlastníka – ruský bankovní dům Sberbank, v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu sankcionovaly americké úřady.

Tagy: