Budeme lepší opozice, ohlásili Piráti a představili plány. Co říkají na odchod Lipavského?

Piráti (Zleva) Ivan Bartoš, Olga Richterová a Jakub Michálek před tiskovou konferencí k návrhu premiéra Petra Fialy (ODS) ohledně odvolání Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj (24. 9. 2024)

Konec pirátů ve vládě

Chceme být lepší opozicí, ohlásili na tiskové konferenci Piráti, jejichž odchod z vlády potvrdil v úterý i poslanecký klub. Zákonodárci dále zdůraznili, že nehodlají blokovat každý návrh kabinetu Petra Fialy (ODS). V další práci se zaměří na zlepšování životní situace pro mladé rodiny i oddlužování. Odchod šéfa diplomacie Jana Lipavského z řad Pirátů vyvolal mezi členy rozporuplné emoce. Dosluhující předseda strany Ivan Bartoš zdůraznil, že pokračování Lipavského ve vládě je „pouze na něm“. Ministr se však jednání poslaneckého klubu neúčastnil.

Piráti se před tiskovou konferencí vytasili s bannerem s heslem „Lepší opozice“. Končící předseda Bartoš připomněl, že z pozice „tvrdé, ale konstruktivní opozice“ nehodlají rovnou blokovat veškeré návrhy vládní koalice. Jejich znění se však musí shodovat s programovým směřováním Pirátů.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek i naštvanost. Piráti reagují na konec Lipavského ve straně. Čauky mňauky, Honzo, píší

„Hodláme také hlídat dobrý průběh toho, co jsme ve vládě započali,“ řekl. Stranická poslankyně na odchodu z vlády Klára Kocmanová Bartošova slova potvrdila s tím, že Piráti chtějí „vládu kontrolovat“.

Strana se v nové roli opozice hodlá podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové prát za mladé rodiny. „Navrhneme navyšování rodičovských příspěvků ve stejném tempu, jakým se navyšují důchody. Musíme dbát nejen na důstojné stáří, ale hledět i na budoucnost,“ poznamenala. Podle poslance Jakuba Michálka se chce strana věnovat také problematice oddlužení.

Bartoš se vyjádřil i k odchodu Lipavského ze strany. Rozhodnutí respektuje, současně ocenil práci Lipavského na ministerstvu. „Je dobře, že měl ještě jako poslanec, ale i později jako šéf resortu možnost profesně vyrůst a rozvinout vlastní potenciál,“ uvedl.

Šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek po tiskové konferenci novinářům sdělil, že Lipavského považuje za výborného ministra zahraničí. Připomněl, že Piráti se hodně snažili, aby byl před třemi lety vůbec jmenovaný, jelikož ho někdejší prezident Miloš Zeman odmítal přijmout jako vládního kandidáta na post. Z odchodu Lipavského má prý Michálek rozporuplné pocity.

Zůstane Richterová jako místopředsedkyně Sněmovny?

Podle Richterové závisí její setrvání na postu místopředsedkyně Sněmovny na rozhodnutí vládní koalice. „Do funkce jsem byla nominována za Piráty a STAN, takže teď závisí na vládě, jaký bude další postup,“ řekla a dodala, že „svou práci odváděla a bude odvádět v jakékoli pozici“.

Právě Starostové později na otázku novinářů odpověděli, že by pirátská místopředsedkyně měla ve funkci dokončit rok do konce mandátu současné vlády. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) naopak očekává, že členka Pirátů společně s jejich odchodem z vládního kabinetu opustí i tuto funkci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Italské manželství koalice pokračuje, ale s noži v rukou, žmínil Kubáček. Sněmovní převaha je jasná

Tagy: