Budoucí vláda má tři plány, jak zkrotit pandemii. Kupka popsal novou kampaň k očkování

PARTIE Terezie Tománkové 21.11.2021

Jak bude vypadat kampaň k podpoře očkování od nové vlády? Jejím hlavním poselstvím má být naučit se s covidem žít, ale zároveň nezaměňovat svobodu s nezodpovědností. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl budoucí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Popsal také tři plány, které nová vláda má ke zkrocení samotné pandemie.

Kupka ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že budoucí kabinet pod vedením designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) chystá tři konkrétní časové plány – krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý.

„Do krátkodobého programu, který nás čeká do konce roku, zapadá co nejrychlejší rozšíření informací pro praktiky, jak rychle aplikovat přednemocniční léčbu,“ zmínil Kupka. Pokud bude plán úspěšný, tak by měl mít významný dopad na to, jak se budou nemocnice v příštích týdnech plnit covidovými pacienty.

Střednědobý plán budoucího kabinetu je stanoven na konec roku a první čtvrtletí 2022. To bude podle něj období pro zahájení další fáze kampaně k očkování. Kampaň bude zaměřená hlavně na ty, kteří mají výhrady k vakcínám. Plánem je tudíž hlavně vysvětlovat, že negativní účinky jsou velmi malé a pozitivní jednoznačně převažují.

Dlouhodobý plán je podle slov Kupky nastaven tak, aby lidem ve společnosti pomohl naučit se s covidem žít i v budoucích letech. „To je plán příštích let, tedy roků 2022 a 2023,“ doplnil budoucí šéf resortu dopravy. Dále zmínil, že aktuální situace ukazuje větší nápor covidových pacientů zejména na Moravě.

Nezaměňujte svobodu s odpovědností

K budoucí očkovací kampani nové vlády Kupka popsal její hlavní myšlenku. „Hlavní poselství bude naučit se žít s covidem tak, abychom nezaměňovali svobodu s nezodpovědností,“ řekl místopředseda ODS.

Poukázal na to, že od lidí čím dál více zaznívají obavy z nežádoucích účinků vakcíny. Podle Kupky je však nutné, aby lidé přijali, že i očkování má své limity. „Ukazuje se, že očkování má jasný efekt, ale není schopno dokonale zabránit šíření nákazy,“ zdůraznil Kupka v Partii Terezie Tománkové.

S tím souhlasí i senátorka za STAN Alena Dernerová. „Jde o to být transparentní, říct, jak to je. Je tu očkovací látka a chrání proti těžkému průběhu nemoci, ale nemusí vás ochránit stoprocentně. Ale průběh pak bývá lepší,“ uvedla Dernerová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Maříková: Drastická kampaň je neetická

Výhody očkování nezpochybňuje ani poslanec ANO Jiří Mašek. „Nám umírá pro nižší očkovanost výrazně více lidí. Při větší proočkovanosti by jich bylo méně,“ řekl. K aktuální drastické kampani z dílny vlády v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) říká, že dlouhodobě asi účinná nebude, ale v tuto chvíli pomoci může.

Naopak zákonodárkyně SPD Karla Maříková vystupuje silně proti této kampani. „Má vůbec ministerstvo zdravotnictví souhlas ke zveřejnění těchto fotek?“ tázala se poslankyně ve vysílání CNN Prima NEWS a dodala, že kampaň jí přijde „neetická“.

Tagy: