Byla to sranda a ironie, hájí se Romové, kteří nabádali k pobodání Okamury

Tomio Okamura z SPD

Romové útočí na Tomia Okamuru (zdroj: Tomio Okamura)

Policie prošetřuje výroky bývalého zaměstnance Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje Ladislava Márthy. Ten na videu vyzýval k pobodání předsedy SPD Tomia Okamury. Další aktéři z videonahrávky však tvrdí, že šlo pouze o nadsázku, uvedl Deník N.

„Měli bychom probrat závažnou věc, protože budou volby. Musíme probrat pana Okamuru, protože dobře víte, že chce odejmout dávky na bydlení. My s tím nesouhlasíme. Proti jeho návrhu se postavili Piráti,“ začíná video z restaurace v Novém Boru, které na svém účtu sdílel právě šéf SPD.

Od kritiky Okamury a neustálého chválení Pirátů ale hlavní řečník Ladislav Mártha přešel k nabádání ke konkrétním činům. „Budeme bojovat proti Okamurovi, takže všichni do boje a akce. Vezměme si nože a budeme ho takhle bodat. Tady to máš, Okamuro! Všichni Romáci by měli jít do boje, měli bychom Okamuru odstranit, je to rasista. Nechceme, aby pokračoval ve Sněmovně,“ vybízel na videu.

Skupinka pak začala chválit konkrétní parlamentní stranu, která je prý jejich komunitě nakloněná. „Všichni Romové by měli jít k volbám a volit Piráty. Neexistuje, že budete volit Okamuru. Nemůžeme dovolit, aby tady vládl rasista. Není oprávněný nás diskriminovat,“ pokračoval šéf schůzky. „Okamura by měl jít zase skládat rýži,“ ozvalo se pak ze druhého konce stolu.

Okamura v reakci na video podotkl, že případem už se zabývá policie. „Romští předáci z Libereckého kraje ve videu vyzývají všechny Romy k tomu, aby vzali nože a pobodali Okamuru, a k odstranění mojí osoby. Jako důvod Romové ve videu uvádí to, že Okamura chce ukončit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými,“ napsal na Facebook.

To, že se vše dostalo až ke strážcům zákona, potvrdila redakci CNN Prima NEWS mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová. „O videu víme a případ opravdu prošetřujeme,“ řekla. Kriminalisté již zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování.

Šlo prý o nadsázku

Další účastníci večeře však argumentují, že šlo spíš o nadsázku, nikoliv o vyzývání k násilí. Podle předsedy Romské demokratické strany Miroslava Tancoše si Mártha ve svém prohlášení dělal legraci a svá slova nemyslel vážně.

„Byla to ironie. Proč policie nešetří, když Okamura tvrdí, že nám dá pracovní tábory, nebo posílá cikány do plynu? My s nikým nechceme vést válku a nechceme nikoho bodat. Byla to celé ironie a média z toho dělají velkou bublinu v jeho prospěch,“ uvedl Tancoš pro Deník N.

Na akci se prý dostal náhodou, když do města společně s podnikatelem Markem Bilým přijel Mártha a pozval jej na večeři. Tancoš prý neměl ponětí o tom, že jejich setkání bude vysílané na Facebooku. Márthovi, který se podle něj opil, prý po večeři za jeho slova vynadal.

Rozhodně jsme nevyhrožovali, tvrdí

„Nesouhlasíme s tím, aby tady bylo takové zlo a násilí. Ale je také potřeba, aby celá společnost odsoudila rasismus a diskriminaci, což proti nám vede Okamura. Proč se o to média nezajímají a neřeší to?“ hájil se dál Tancoš.

Video na Facebooku sdílel podnikatel Bilý. Ten prý v dané věci již vypovídal na policii. „Já a ostatní, kteří jsme tam byli, jsme neřekli slovo. Rozhodně jsme nevyhrožovali. Mártha je hrozně moc srdečný člověk a je moc hodný. On by si to ve skutečnosti nedovolil. Nemyslel to vážně, spíš chtěl dělat show a srandu,“ tvrdí Bilý.

Nutno podotknout, že většinu výroků hlavního řečníka ostatní účastníci večeře vítali s potleskem či dalšími souhlasnými gesty. „Hrozně moc mě mrzí, že to šlo z mého telefonu,“ dodal podnikatel.

Tagy:
policie Policie ČR Romové video večeře Facebook politika vtip opozice Liberecký kraj Tomio Okamura Piráti krimi Česká pirátská strana SPD Svoboda a přímá demokracie sranda Ladislav Mártha Miroslav Tancoš Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických