Čechoameričané k Bidenovi: Byl starý, co kdyby zemřel uprostřed funkce? Trump je stále švihák

Americký prezident Joe Biden

Kdo nahradí Bidena?

Očekávatelný a dlouho vyhlížený krok, kterým žijí celé Spojené státy. Rozhodnutí Joea Bidena vzdát boj o Bílý dům mnohé příliš nepřekvapilo, podle Američanů s českými kořeny je to ku prospěchu USA. Sami se totiž domnívají, že i kdyby Biden obhájil svůj prezidentský mandát, nejspíše by se jeho konce nedožil. Na argument redakce CNN Prima NEWS, že i republikánský protikandidát Donald Trump nepatří mezi nejmladší kandidáty, poznamenali, že „je to stále švihák“. Na konto demokratického želízka v ohni Kamaly Harrisové se nechali slyšet, že by byli radši za Michelle Obamovou.

Když Biden v neděli oznámil, že již nebude usilovat o znovuzvolení prezidentem USA, mnohým Američanům se ulevilo. Nepříliš přesvědčivá veřejná vystoupení z posledních několika měsíců uvedla nejednoho voliče demokratického spektra do velkých rozpaků, ne-li přímo do stavu paniky. S takovou by totiž republikánského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa jen těžko porazili v listopadových volbách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump měl v Bidenovi jistotu, teď se vzteká, míní Valeš. Kulidakis popsal slabosti Harrisové

„Byl to dobrý lídr Spojených států. Ale už má svůj věk a přišel čas, aby si konečně odpočinul. Tíhu prezidentského mandátu by po něm měl převzít někdo jiný, kdo v sobě ještě má dostatek energie. Na Bidenovi bylo vidět, že už ten elán v sobě zkrátka nemá. Odstoupil ve prospěch USA, toho bychom si měli vážit,“ řekl redakci Clyde Krupa z texaského Austinu, jehož předci před několika staletími připluli do USA z Moravy.

Nedá se ovšem říct, že by byl ze vzniklé situace dvakrát nadšený. Viceprezidentka a možná prezidentská kandidátka Kamala Harrisová totiž nepatří mezi jeho oblíbenkyně. „Přijde mi taková urputná, ale neuvážlivá. Myslím, že by Michelle Obamová byla mnohem lepší volbou. Ale kdo ví, jak to nakonec dopadne,“ dodal s odkazem na blížící se sjezd demokratů.

Bernard Janek z texaského San Antonia volil mnohem ostřejší slova. Otevřeně se ostatně hlásí k podporovatelům republikána Donalda Trumpa. „Všichni viděli, že už je Biden moc starý. Co kdyby ho zvolili a on pak umřel uprostřed své prezidentské funkce? Co by se stalo pak? Já vám to řeknu – byl by tu zase chaos. Hodně lidí v mém okolí říká, že by se Biden nedožil konce svého mandátu,“ napsal redakci Američan s českými kořeny.

Na argument ze strany CNN Prima NEWS, že ani Trump není zrovna nejmladším politikem (je mu 78 let), uvedl, že „je to stále švihák“ a netrpí stařeckými syndromy jako Biden. „Však se podívejte na záznam debatního duelu, jak mu to myslí. Ještě nepatří do starého železa,“ opáčil Janek.

Na otázku, zda je Harrisová vhodnou protikandidátkou z demokratického tábora, odpověděl krátce: „Vhodného tam nemají nikoho.“ O kandidátovi demokratů rozhodnou čtyři tisícovky delegátů, jejichž jasnou většinu měl coby vítěz primárek na své straně Biden.

Nominační sjezd, kde se tradičně hlasuje o kandidátovi na prezidenta, pořádají demokraté od 19. do 22. srpna. Hlasování delegátů ale chce vedení strany tentokrát provést virtuálně už přibližně o dva týdny dříve.

Na Trumpa v pondělí útočila Harrisová také při svém prvním předvolebním projevu v centrále volebního štábu ve státě Delaware. Republikánský exprezident v roce 2020 odmítl uznat volební porážku a snažil se ji různými způsoby zvrátit, kvůli čemuž jej Biden a Harrisová označují za hrozbu pro demokracii v USA. Současný prezident svou kampaň do velké míry stavěl na vymezování se vůči Trumpovi a čelil jisté kritice, že nepřicházel s pozitivní vizí pro druhý mandát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tepala Bidena za rasismus, pak se stala jeho stínem. Kdo je favoritka demokratů Harrisová?

Tagy: