Bitcoin i zlato trhají rekordy. Hledá se bezpečí před geopolitickým vývojem, říká Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (11)

Tyto dny jsou výjimečné tím, že na svých historických rekordech jsou jak bitcoin, tak i zlato, uvedl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. V tomto vývoji je podle jeho slov nejen nedůvěra v geopolitický vývoj, ale také to, že se podaří dluhy udržet pod kontrolou.

Bitcoin, někdy též nazývaný digitálním zlatem 21. století, trhá jeden rekord za druhým – jen od začátku roku cena této nejznámější kryptoměny vzrostla takřka o 60 procent a v úterý odpoledne dosáhla hodnoty 1 700 000 korun. A rekordně stoupá i cena zlata.

ČTĚTE TAKÉ: Investice vás mohou zajistit na stáří, záruku v nich ale nehledejte, říká expert

„Je skutečně zajímavé, že se seběhly tyto dvě události takto naráz během několika dní. Do budoucna to ale nemusí znamenat nic moc dobrého, protože je tady patrná nedůvěra ve státy, v centrální banky, geopolitický vývoj a také nedůvěra v ukočírovatelnost dluhů, které země typu Spojených států hromadí,“ vysvětlil Kovanda. Všechny tyto jevy mají podíl na vzrůstající atraktivitě zlata i bitcoinu, protože v nich lidé spatřují jakési „uchovavatele hodnoty a prostředek proti svévoli státu a centrálních bank, které s penězi jinak manipulují“.

Vzhledem k tomu, že vládní zadlužování, tištění peněz i geopolitické napětí budou s největší pravděpodobností pokračovat, Kovanda nedoporučuje velké investice do bitcoinu a zlata. Lepším řešením je postupně akumulovat tato aktiva po malých částech bez ohledu na jejich momentální cenu.

S tímto stanoviskem souhlasil i investor Alexander Pilař, který připomněl, že je potřeba využít malou přiměřenou částku individuálního životního stylu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nastal čas investovat do nemovitostí, míní experti. Poradili, jak si vystačit s pětistovkou

Tagy:
peníze zlato bitcoin investice Lukáš Kovanda ekonomika finance Svět financí s Trinity Bank Alexander Pilař