Centrum Amazonu město oživí, tvrdí starosta Kojetína. Další obce v okolí jsou skeptické

Nové centrum Amazonu u Kojetína budí vášně.

Protest kvůli ligistickému centru Amazonu

Bouřlivé diskuse vyvolává v obcích na pomezí Olomouckého a Zlínského kraje stavba velkého logistického centra internetového prodejce Amazon. To právě teď roste v Kojetíně a mnozí starostové z okolí se bojí negativního dopadu na životy lidí v blízkém okolí.

Obří centrum vyrůstá na okraji Kojetína, na strategickém místě na dohled od dálnice. Hrubá stavba už je téměř hotová. Názory na nový areál se různí. I v ulicích Kojetína jich redakce CNN Prima NEWS v pátek zaznamenala celé spektrum.

„Myslím, že pro Kojetín to bude nová pracovní příležitost,“ uvedla oslovená žena. Jiní však byli skeptičtější. „Akorát zde bude více lidí. Nevím, jak to Kojetín zvládne: zásobování, obchody, prostě vše,“ obává se oslovený muž. Podle kojetínského starosty ale pozitiva jednoznačně převažují.

„Amazon se staví v bezprostřední blízkosti dálnice, takže se domnívám, že kamionová doprava nás zatíží pouze minimálně. Zajímají se o nás více méně všechny obchodní řetězce. Pevně věříme, že to město oživí a přibydou nám noví obyvatelé,“ argumentuje starosta Leoš Ptáček (Kojetín 2018).

Kde budou zaměstnanci žít a co doktoři?

Okolní obce, a dokonce i nejbližší město Kroměříž, se ale obávají negativních dopadů celého projektu. „Říká se, že tam má pracovat dva a půl tisíce lidí. Ti budou chtít někde bydlet, navštěvovat obvodní lékaře, stomatology. Jenže kapacity jsou už dnes naplněny. Myslím si, že i firmy to pocítí, konkrétně odlivem zaměstnanců,“ varoval starosta Jaroslav Němec (nestr.).

„V současné době máme informací velmi málo. Nemáme ani tak obavy o to, co způsobí prvotní doprava, ale spíše zaměstnanci, kteří tam budou dojíždět,“ svěřila se také starostka Chropyně Věra Sigmundová. Stále více se z okolních obcí ozývají hlasy požadující kompenzace.

Koncem roku 2016 Amazon otevřel své distribuční centrum také v Dobrovízi u Prahy. Tady si spolupráci pochvalují. „Díky výstavbě haly Amazonu jsme získali obchvat obce nebo peníze na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Za nás je Amazon rozhodně pozitivní přínos,“ vzkázala starostka Jana Krupičková. A podobně reagují i samotní obyvatelé obce. „Nevadí mi, že zde je,“ dodala oslovená žena. Nábor zaměstnanců do kojetínského centra začne v nejbližší době.

Tagy: