V Česku našlo práci 7 tisíc ukrajinských uprchlíků. Dělníky na stavbách nahrazují ženy

Už přes 7 tisíc uprchlíků z Ukrajiny už našlo v Česku práci. Nejčastěji se uplatňují jako montážní dělníci, ve výrobě či jako uklížeči. Ukrajince, kteří museli narukovat do války, mohou v tuzemsku částečně nahradit ženy, které ze své vlasti naopak musely uprchnout, uvádí Hospodářská komora ČR.

„Od vypuknutí krize na Ukrajině přijal Úřad práce ČR přes 7 400 žádostí o vydání povolení k zaměstnání. Tito lidé tedy úspěšní při hledání zaměstnání byli. Nejčastěji nastoupili jako montážní dělníci, obsluha pojízdných zařízení, pomocníci ve výrobě, dopravě a skladování nebo třeba jako uklízeči či ve výrobě potravin,” uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Firmy nyní nabízejí Ukrajincům přes 25 tisíc volných pracovních míst, které eviduje Úřad práce. „Například pro montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků nebo strojů na výrobu potravin, pomocníky v rostlinné výrobě nebo třeba pokojské a uklízeče, ale také ve zdravotnictví či službách. Nabídka se každým dnem rozrůstá. Jedná se o nově hlášená pracovní místa od vypuknutí krize na Ukrajině, která jsou určena této skupině klientů,“ dodala Beránková.

Vláda Petra Fialy (ODS) už dříve rozhodla, že prchajícím Ukrajincům zpřístupní pracovní trh co nejrychleji. Od pondělka už nepotřebují povolení k zaměstnání a mohou rovnou žádat úřady práce o pomoc s hledáním zaměstnání nebo rekvalifikací nebo si mohou práci najít rovnou sami.

Počet Ukrajinců, kteří v tuzemsku sehnali práci, se tak oproti počtu evidovanému Úřadem práce, pravděpodobně rozrostl. Do České republiky podle prohlášení premiéra Fialy dorazilo zatím přes 270 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny, jedná se hlavně o děti, ženy a seniory.

Válčit z Česka odešlo 30 tisíc Ukrajinců

Do války na Ukrajině odešlo z Česka okolo 30 tisíc Ukrajinců, kteří nyní firmám chybí. „Odchody ukrajinských mužů zasáhly přibližně dvě třetiny firem zaměstnávajících kvalifikované pracovníky z Ukrajiny. Nejvíce jsou odchody mužů do války postiženi drobní podnikatelé a obor stavebnictví,“ uvedla v prohlášení zaslaném redakci CNN Prima NEWS Hospodářská komora.

Část uvolněných pracovních míst v oboru stavebnictví by podle komory mohly zastat nově příchozí Ukrajinky. „Nepředpokládáme, že by ženy mohly ve fyzicky náročných profesích nahradit muže, kteří odcestovali na základě povolovacích příkazů na Ukrajinu. Nicméně vzhledem k jiné tradici a zvyklostem je ve východní Evropě běžnější než v České republice, že ženy pracují i jako řemeslnice a vykonávají lehčí kvalifikované práce ve stavebnictví. Část žen, které uprchly před válkou na Ukrajině, by se tak proto mohly uplatnit i ve stavebnictví,“ uvedl prezident Cechu obkladačů a viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.

Podle komory nabízejí firmy uplatnění pro ženy hlavně v oblasti skladování, stravování a ve službách. Zaměstnavatelé nyní hlásí přes 360 tisíc prázdných pracovních míst. To je o 33 tisíc více než loni. Český trh práce dlouhodobě trpí nedostatkem pracovních sil, kromě stavebnictví chybí například v oboru hotelnictví.

Tagy: