Ceny energií by se měly zastropovat v celé EU, navrhuje Pospíšil. Konečná by šla ještě dál

Jiří Pospíšil (TOP 09)

360

Ceny energií by se měly zastropovat v celé Evropě. To je podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) ten nejlepší recept na současnou krizi. Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná by ale šla ještě dál, a to cestou zrušení emisních povolenek a opětovným uvedením vyřazených uhelných elektráren zpět do provozu. Vedle toho europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS sdílel svoji obavu, že opatření nebudou stačit a stát si bude muset vybrat, koho v dodávkách plynu upřednostnit.

„Velmi vítám, že na pondělním jednání našeho premiéra s jeho německým protějškem bude tématem zastropování cen energií jednotně v celé Evropě. Opatření, které ve středu oznámila vláda, pomůže rodinám pouze částečně a českému průmyslu vůbec. Včerejší rozhodnutí sice vítám, ale nemůže být konečné,“ hodnotí aktuální kroky Fialova kabinetu bývalý předseda TOP 09 Pospíšil.

S Pospíšilovým návrhem souhlasí i europoslankyně Konečná, podle ní je ale zastropování cen pouze jedním z řady nutných kroků. „Pojďme zrušit emisní povolenky. Právě ty zvyšují cenu elektrické energie o zhruba 15 procent. Zároveň bychom měli znovu rozeběhnout odstavené uhelné elektrárny,“ vysvětluje své řešení současné energetické krize.

Vedle toho europoslanec Mikuláš Peksa je toho názoru, že i přes všechna možná opatření nebude zemního plynu pro všechny jeho spotřebitele dost. „Pravděpodobně si budeme muset vybrat, koho upřednostníme. V tomhle případě by to měly být domácnosti,“ konstatuje předseda Evropské pirátské strany a dodává, že prioritou by mělo být, aby každý v Evropě měl teplo a doma nemrzl.

Zastropování cen na evropské úrovni by podpořil i Síkela

„S ohledem na vývoj situace a nárůst ceny za elektřinu se zdá, že se trh trochu vymkl kontrole,“ komentoval již ve středu Síkela cenu na burze v Německu. Ta poprvé přesáhla 700 eur za megawatthodinu. K růstu přispívají obavy z omezení dodávek plynu z Ruska.

Proto je podle něj nezbytné, aby se přistoupilo k dalším krokům. „Pokud bychom se v rámci EU shodli na společném řešení zastropování, podpořil bych ho. Budeme muset něco udělat, když evidujeme 20% nárůst cen během jednoho dne. To je mimo realitu,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) po několika měsících příprav nyní alespoň schválila úsporný tarif. Ten má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií, které trápí většinu států EU. Předseda vlády po jednání ministerského kabinetu uvedl, že celkové řešení vysokých cen energií je nutné schválit s evropskými státy.

Tagy: