Vyplatí se auto na CNG? I ceny plynu rapidně rostou, upozorňují experti

Auto na zemní plyn

Rostoucí ceny pohonných hmot v posledních dnech výrazně pocítili i majitelé vozů na stlačený zemní plyn. Energetická krize vystřelila na něketrých pumpách ceny do astronomických výšin. Zatímco ještě před týdnem byla průměrná cena CNG pod hranicí třiceti korun, teď se na některých místech v Česku prodává až za šedesát korun.

Podle expertů je to proto, že některé čerpací stanice ještě prodávají staré zásoby, zatímco jiné už nakupují za aktuální, mnohem vyšší ceny. Tomáš Honzejk z Liberce provozuje s kamarády malou firmu na rozvoz jídla. Aby udrželi nízké ceny, nakoupili auta na CNG. Až dosud se jim to vyplácelo, teď ale přišla při tankování studená sprcha.

„Jeden den jsme tankovali za 28,20 korun a druhý den už za 33,50. Ze dne na den cena stoupla o dvacet procent. Jestli to takhle vydrží, tak to bez zdražení rozvozu neustojíme,“ říká.

Ondřej Bašus z Jablonce nad Nisou používá auto na CNG k soukromým účelům. Ani jemu se rostoucí ceny nelíbí, pořád se prý ale stlačený zemní plyn jako pohon vyplatí. „Za čtyři roky, co mám tohle auto, už cena CNG vzrostla asi o devět korun, z toho ale o pět korun za poslední týden. Ve srovnání s benzínovým motorem je ovšem spotřeba nižší, takže je to stále výhodné. Hodně pochopitelně záleží, kolik toho člověk ročně najde,“ vysvětluje motorista.

Jak se situace vyvine dál, nikdo neodhadne

Srovnávat ceny benzínu a CNG není úplně jednoduché, zatímco benzín se prodává na litry, CNG na kilogramy. Podle odborníků poskytuje jeden kilogram CNG zhruba tolik výkonu co 1,4 litru benzínu. To znamená, že srovnatelné auto potřebuje na sto kilometrů sedm litrů benzínu nebo pět kilogramů zemního plynu.

Motoristé ale musejí započítat i vyšší pořizovací cenu auta na CNG, která je obvykle vyšší o několik desítek tisíc než u auta s běžným benzínovým motorem. Důvodem rostoucích cen je razantní nárůst hodnoty zemního plynu na světových burzách. „Plyn je vstupní komodita, kterou musíme do plniček nakoupit, a jeho ceny na burzách vystoupaly na burzách od začátku letošního roku na více než trojapůlnásobek,“ upozorňuje Roman Šperňák, mluvčí společnosti EON, která zatím na svých plničkách zdražila o necelé čtyři koruny. „Jak se situace bude vyvíjet dál, nedokáže nikdo odhadnout,“ dodává.

Tagy: