Z Černobylu hrozí únik radiace, varují ukrajinští experti. Elektrárna je bez proudu

Sarkofág pokrývající vybuchlý reaktor v Černobylu

Černobylská jaderná elektrárna je bez elektrického proudu, což by podle ukrajinských expertů mohlo vést k úniku radiace. Nelze totiž zajistit chlazení spotřebovaného jaderného paliva. Práci na obnovení provozu navíc komplikují probíhající boje.

O ztrátě kontaktu s elektrárnou informovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii. „Černobylský areál není v současné době v provozu a manipulace s jaderným materiálem byla zastavena. V areálu se nacházejí vyřazené reaktory a také zařízení pro nakládání s radioaktivním odpadem,“ popsala Mezinárodní agentura pro atomovou energii s odvoláním na informace ukrajinského jaderného dozoru pro web zeenews.com.

Ukrajinská státní jaderná společnost Energoatom uvedla, že by se z elektrárny mohly uvolnit radioaktivní látky, protože po přerušení elektrického připojení není možné chladit vyhořelé jaderné palivo.

Práci na obnově provozu komplikují probíhající boje. Ministr energetiky Herman Halušenko pro web mirror.uk uvedl, že ukrajinské úřady již nevědí, jaká je úroveň radiace v elektrárně. A to od chvíle, co místo obsadila ruská vojska.

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ve středu ráno uvedla, že údajů o radiaci na území Ukrajiny je stále dostatek.

„Přes ztrátu on-line přenosu dat a stále obtížnější zajištění komunikace s personálem v Černobylu a Záporožské jaderné elektrárně je pořád dost údajů o radiační situaci na celém území Ukrajiny a v sousedních zemích. Nic neukazuje na zhoršení,“ napsala na Twitteru.

„“

Tagy:
Černobyl jaderná elektrárna elektrárna Kyjev Mezinárodní agentura pro atomovou energii Energoatom