Jak vás ohrožuje ubytovna? Zelenskyj se rozčílil kvůli dalším náletům a mrtvým dětem

Nikdy neodpustím útočníkům, že zemřelo tolik dětí, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dalším ze svých projevů k národu. Rozčílil se kvůli zničené ubytovně nedaleko Žitomiru a opět vyzval k tvrdým sankcím ohledně ropy a plynu, jaké zavádějí USA nebo Velká Británie.

„Když jsem mluvil v britském parlamentu, nejděsivější číslo bylo padesát. Padesát ukrajinských dětí zabitých za 13 dní války. A za hodinu jich bylo 52. To nikdy neodpustím a vím, že ani vy útočníkům nikdy neodpustíte,“ vzkázal Zelenskyj v úterním projevu, který zveřejnil na svém Facebooku.

Rusové zasáhli v obci Korbutivka v Žitomirské oblasti místní ubytovnu. Starosta následně potvrdil, že byla úplně zničena. „Odpálili raketu. Jak mohla obyčejná ubytovna ohrozit Rusko? Jaké geopolitické zájmy jaderného státu tím byly ohroženy? Památka všem lidem, kteří byli zabiti,“ dodal Zelenskyj rázným tónem. Rusko dále kromě Žitomirské oblasti ostřelovalo znovu také Charkov nebo Mariupol.

Zelenskyj také ocenil kroky USA a Velké Británie směřující k zákazu dovozu ropy, plynu a uhlí z Ruska. „Nebudeme se podílet na dotování Putinovy války,“ řekl v úterý odpoledne šéf Bílého domu Joe Biden.

Každý cent se promění v kulky a projektily

„Za toto rozhodnutí jsem osobně vděčný. Je to nejsilnější signál celému světu. Každý cent zaplacený Rusku se promění v kulky a projektily, které letí do jiných suverénních států,“ poděkoval Zelenskyj a nepřímo tak vyzval Evropskou unii, aby činila stejně. Ta už podobný krok plánuje, na ruském plynu je ale závislá daleko více než USA, takže případný verdikt nepřijde tak rychle.

„Buď bude Rusko respektovat mezinárodní právo a nebude vést války, nebo nebude mít peníze na jejich rozpoutání. Ale nejde jen o peníze. Zákaz dovozu ropy oslabí teroristický stát ekonomicky, politicky i ideologicky. Jde o svobodu a budoucnost. O to, kam se svět bude ubírat,“ podotkl ukrajinský prezident.

Od Evropské unie nadále očekává tvrdé sankce. „Za agresi, které budou její autoři litovat. Budou. Určitě. Proto je tak důležité, aby si ruské vedení uvědomilo, že svět bude následovat kroky velkých svobodných zemí,“ uvedl.

Vděčný Rusům na straně Ukrajiny

Svět podle Zelenského nevěří v budoucnost Ruska a mluví hlavně o Ukrajině. „Pomáhají nám. Připravují se podpořit naši obnovu. Bude nový Marshallův plán pro Ukrajinu. Západ vytvoří podpůrný balíček. Řekl to Boris Johnson. Muž, který drží slovo a je upřímným přítelem Ukrajiny,“ konstatoval prezident, který svou zemi řídí z kyjevských bunkrů, mezi nimiž se postupně přesouvá, aby ho Rusové neodhalili.

Dále je vděčný Rusům, kteří Ukrajinu podporují, vycházejí do ulic a bojují. „Denně bojují za nás i za sebe. Bojují za mír,“ řekl. Válka podle něj musí brzy skončit. Obě strany by měly zasednout k jednacímu stolu. Čestně, věcně, v zájmu lidí a ne „v zájmu zastaralých vražedných ambicí“.

Bude ve čtvrtek zlomové jednání?

Dosavadní jednání mezi oběma stranami na běloruské půdě velký posun nepřinesla. Zlom by mohl nastat ve čtvrtek, kdy se v Turecku setkají ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba. Půjde o první jednání takto vrcholných představitelů obou zemí.

Boje na Ukrajině si podle OSN vyžádaly už 474 civilních obětí, dalších 861 lidí bylo zraněno. Informoval. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová v úterý oznámila, že během války zemřelo nejméně 41 dětí. Podle Ukrajiny ztratili Rusové od začátku invaze téměř 12 tisíc vojáků. Rusko minulý týden přiznalo 498 padlých a 1 597 zraněných. Informace obou stran ale lze jen těžko ověřit.

„Konflikt dospěje v jednotkách týdnů k nějakému kompromisu, přinejmenším v podobě velkého příměří. Obě strany jsou nesmírně vyčerpané. Hlavně Rusko utrpělo velké ztráty. Obě strany si nemohou dovolit vést konflikt dlouhé měsíce. Dočkáme se alespoň ukončení vojenských akcí,“ odhadl v úterním vysílání CNN Prima NEWS vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Tagy: