Černý týden pro Ukrajinu. Fico vyhrál, USA couvají a Maďarsko chce škrtat unijní pomoc

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána požaduje, aby Evropská unie hned o polovinu snížila finanční balíček určený pro podporu Ukrajiny – z 50 na 25 miliard eur (612 miliard korun). Tvrdí to americká agentura Bloomberg. Informace se objevila krátce poté, co americký Kongres neprotlačil další pomoc Ukrajině.

Ukrajina v současnosti neprožívá nejlepší období. Ačkoli na bitevním poli má Kyjev sice lehké momentum, na diplomatickém poli sčítá jednu prohru za druhou. Začalo to v polovině září, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým proslovem na půdě OSN rozezlil Polsko, které následně stoplo další vojenskou pomoc pro Ukrajinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci představili nový kamikaze dron proti ruské flotile

O víkendu pak přišly pro Kyjev další dvě rány. Na Slovensku zvítězil ve volbách expremiér Robert Fico a jeho strana Smer-SD. Fico před hlasováním razil myšlenku, že Ukrajině by se už neměl poslat „ani náboj“.

Také ve Spojených státech se stroj na podporu napadené země zadrhl. Kongresem poprvé během války neprošel návrh na další finanční pomoc Ukrajině o objemu v přepočtu 140 miliard korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migrace u maďarských hranic se vymyká kontrole. Pravidelně se střílí, farmáři se bojí sklízet

Situaci komplikoval fakt, že Kongres schvaloval zákon o nouzovém financování na příštích 45 dní, který měl oddálit platební neschopnost a do kterého se právě ukrajinský balíček nakonec nevešel.

Maďarský odboj

Americká agentura Bloomberg teď informovala o další rebelii, tentokrát v Maďarsku, které se dlouhodoběji staví proti výrazné podpoře Ukrajiny.

Zdroje Bloombergu tvrdí, že Maďarsko v čele s premiérem Viktorem Orbánem požaduje, aby Evropská unie razantně osekala finanční balíček určený na podporu Ukrajiny. Z toho má v průběhu příštích let odejít v přepočtu 1,2 bilionu korun. Maďarsko ale údajně chce snížit tento objem na polovinu, v přepočtu tedy na 612 miliard korun.

Jelikož se unijní státy musejí na návrhu jednomyslně shodnout, je podle Bloombergu pravděpodobné, že se balíček letos nestihne schválit.

Není to poprvé, co Maďarsko diplomaticky šermuje s Ukrajinou. Orbán v minulosti například obvinil Ukrajinu, že porušuje práva etnické maďarské menšiny.

Na konci září musel Kyjev vyškrtnout ze seznamu mezinárodních sponzorů války maďarskou OTP Bank, a to proto, aby Budapešť souhlasila s uvolněním jiného podpůrného balíčku na Ukrajinu v objemu 500 milionů eur (12 miliard korun).

Tagy: