Ukrajinští vojáci jsou líní, kritizují Češi bojující proti Rusku. Prozradili i výši žoldu

Češi bojující na Ukrajině

Češi bojující na Ukrajině promluvili

Na ukrajinské frontě bojují desítky Čechů. Většina z nich má podepsanou smlouvu s tamní armádou. Štábu CNN Prima NEWS mimo jiné prozradili, že si z žoldu kupují nejen vybavení, ale i zbraně. Někteří přitom nešetří kritikou na adresu ukrajinské armády, a to včetně jejích velitelů.

„Když prezident Zelenskyj požádal vojáky ze zahraničí o pomoc, tak jsem si řekl, že pojedu,“ popsal Petr, jeden z českých dobrovolníků bojujících na Ukrajině. V současné době v zemi bojují desítky Čechů, kteří se k tamní armádě přidali.

„Jsem ukrajinský voják se vším všudy, s přísahou i vojenskou knížkou,“ sdělil další z českých ozbrojenců. Většina Čechů má podepsaný kontrakt s armádou napadené země a za svou službu dostávají žold. Ten se nyní pohybuje kolem sta tisíc korun měsíčně.

Vysoké platy vojáků mají snížit korupci v armádě, která je stále velkým problémem. Ze svých žoldů si musejí kupovat vybavení i zbraně. „Nemáme například termovizi, doplňky na zbraně, oblečení. Za to se utrácí zhruba 60 procent platu,“ popsal další z českých vojáků.

I když jsou Češi v uniformách ukrajinské armády, nešetří k ní kritikou. „Jsou líní, když se má někam jít, tak se nejde, když chcete lepší výzbroj, nemají,“ sdělil český voják. „Když jsem nastupoval k podepsání kontraktu, tak se mě ptali, jestli umím se zbraní, řekl jsem, že ne. Výcvik mi dali hlavně čeští kluci,“ dodal další. Podle českých vojáků jsou obrovské rozdíly mezi jednotkami. „Je tu dost velitelů, kteří nevědí, jak velet a neznají standardy NATO, pořád se od nás mají co učit,“ uvedl Čech bojující na Ukrajině.

Služba v cizí armádě je v Česku považována za trestný čin a většina našinců bojujících na Ukrajině povolení tuzemských úřadů nemá. „Pan prezident se rozhodl v květnu, že to bude dělat individuálně. To už tu ale většina z nás byla. V podstatě jsem zločinec,“ řekl voják.

Na ukrajinském bojišti zatím zahynul jeden Čech a několik jich utrpělo zranění.

Tagy:
válka armáda zbraň NATO Ukrajina Česko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj