Putin se chce od války distancovat. Expert popsal, co může otřást důvěrou Rusů ve vedení

Ruský prezident Vladimir Putin

Jiří Just o Putinově setkání s matkami vojáků

Ruský prezident Vladimir Putin se aktuálně snaží působit jako starostlivý vládce, jenž má na srdci životy svých občanů i vojáků, kteří bojují na Ukrajině. Od války se zároveň snaží distancovat. Takto chování hlavy státu komentoval spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just. Doplnil, že veřejnost z neúspěchů ve válce proti Ukrajincům viní spíše ministra obrany Sergeje Šojgua či vrchního velitele invaze Sergeje Surovikina.

V nezávislých ruských médiích se během dne objevila informace, že Kreml počítá se ztrátami mezi mobilizovanými v počtu až 100 tisíc. Tím pádem by mohla na Ukrajině padnout až třetina rekrutů. Podle Justa se však hrozivá zpráva k mnoha Rusům nedostane. „Tyto informace mají jen ti, kteří se zajímají o válku. Proto ta reakce ruské společnosti vlastně není žádná,“ zmínil Just. Ruské ztráty pravidelně zveřejňují Ukrajinci, avšak těm dle novináře Rusové jednoduše nevěří.

Pokud byl ovšem tento odhad správný, pak by to podle mínění Justa určitě narušilo důvěru Rusů ke svému vedení. Paradoxně by se to však nemělo dotknout samotného Putina. „Chtěl bych podotknout, že ne k Vladimiru Putinovi, ale spíš by důvěra poklesla vůči ministru obrany Sergeji Šojguovi nebo šéfovi celé operace na Ukrajině Sergeji Surovikinovi, protože Vladimir Putin se od té války jaksi distancoval,“ zmínil aktuální postoj ruského prezidenta Just.

Putin se nyní snaží o válce jako takové moc nemluvit. Raději se snaží působit jinak. „Snaží se o válce příliš nehovořit, spíše se snaží vystupovat jako vládce, který si dělá starost o vojáky a chápe tu situaci. Rozhodně ne jako někdo, kdo je plně odpovědný za válku proti Ukrajině a ztráty ruských vojáků,“ řekl Just.

Ruský prezident se sice oficiálně setkal s matkami ruských vojáků, se kterými debatoval, ale podle řady expertů šlo v podstatě o divadelní představení. Podobného názoru je i Just. „Dovolil bych si říct, že to byla inscenace. Ty ženy nepředstavovaly žádnou nezávislou či nevládní organizaci. Byly to ženy, které pozvala administrativa ruského prezidenta, čili cíleně vybrané ženy,“ řekl Just.

Zároveň poznamenal, že jedna dáma na záběrech, které pořídila ruská televize, ukazuje ostatním matkám a Putinovi fotografii svého mrtvého syna. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě šlo skutečně o ruského vojáka, který ovšem zemřel již v roce 2019. „Včerejší setkání mělo navodit dojem, že Vladimir Putin si dělá starost o Rusy, a že to považuje za nějakou citlivou otázku,“ komentoval Just.

Podle Ukrajinců přišel Kreml od samého začátku války o více než 85 tisíc mužů a rovněž velké množství pozemní i letecké techniky. Čísla, která Kyjev uvádí, však nelze nezávisle ověřit.

Tagy: